x

Kao da nisu s ovog svijeta: 5 čuda prirode koja možete naći samo u Aziji

Nije nikakva tajna kako je jugoistok Azije magično područje koje se barem jednom u životu treba vidjeti. Ako ne vjerujete nama, pitajte nekog od 133 milijuna turista koji su regiju posjetili tijekom predpandemijske, 2019. godine...

Iako putovanja još nisu u punom zamahu, jugoistočni dio Azije vrijedi zapisati u planer - kako zbog hrane, uzbudljive povijesti i prirodnih ljepota.

Nacionalni park podzemne rijeke Puerto Princese, Filipini

Ovo nevjerojatno čudo prirode nacionalnim parkom proglašeno je 1971. godine, a 28 godina poslije uvršteno je na UNESCOv Popis mjesta Svjetske baštine u Aziji. Iako filipinskoj provinciji Palawan prirodne ljepote nisu strane, ovaj park posebno je poznat po 9 kilometara dugačkoj podzemnoj rijeci koja služi kao popularno odredište za jednodnevne izlete. Također, park krase i bogate, masivne šume.


Jezero crvenog lotosa, Tajland

Kad je o turizmu riječ tajlandska sjeveroistočna regija Isan skriveni je dragulj, jer ipak glavnina turista posjećuje Bangkok, Phuket i Chiang Mai. Ipak, jezero se itekako isplati posjetiti, ali samo u siječnju i veljači. Naime, tad obično, do tada modro jezero, ispune cvjetovi crvenog lotosa, a kako se to ne događa baš na samoj obali, preporuka je iznajmiti čamac i veslati kroz nestvarnu, crvenu bajku.

Planina Kinabalu, Malezija

Smještena u sjevernom dijelu Bornea, ova golema planina poznata je po vrtoglavoj visini i bogatstvu endemskih vrsta. Upravo zbog tih „osobina“, UNESCO ju je 2000. godine uvrstio na popis Svjetske baštine. Iako je planina spektakularna i za samo gledanje, ima i onih željnih avanture, s obzirom da postoje staze koje vode do njenog vrha. Na vrh se može doći bez korištenja planinarske opreme, ali u tu avanturu nikako ne smijete ići sami, već isključivo s vodičem.


Komodo, Indonezija

Indonezijski arhipelag dom je više od 17 tisuća pojedinačnih otoka, ali postoji jedna posebna stvar koja izdvaja otok Komodo. Naime, veliki gmazovi, poznati kao komodski varani, nigdje drugdje ne uživaju slobodu kao na ovom otoku. Radi se zapravo o zvijerima koji su najveći gušteri na svijetu, te mogu doseći duljinu i od 10 metara! Od četiri otoka u zemlji gdje se varani mogu sresti, Komodo je daleko najpoznatiji, pa se ovdje stalno organiziraju turističke ture

Lao Cai, Vijetnam

Svi oni koje oduševljavaju zapanjujuća terasasta brda po kojima je ova zemlja poznata, trebaju doći u provinciju Lao Cai, brdovitu regiju na sjeveru Vijetnama. Brojne su mogućnosti za upoznavanje vijetnamskih prirodnih ljepota ali i kulture, te svakako treba obići gradove Lao Cai i Sa Pa, ali i najvišu vijetnamsku planinu Phan Xi Pang.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.