x

POBOLJŠAJTE ZDRAVLJE

Koji su pozitivni efekti konzumiranja žumanca

Konzumiranjem jaja u organizam unosite proteine koji su potrebni za oporavak mišića, a žumance ima i nekoliko dodatnih prednosti.

Nutricionista Toby Amidor je za magazin Eat This, Not That objasnio da žumance sadrži lutein, koji je povezan s očuvanjem zdravlja očiju. Konkretno, on ima sposobnost prevencije makularne degeneracije, odnosno gubitka vida koji se javlja prilikom procesa starenja.

"Žumance sadrži gotovo polovinu proteina u jajetu. Oni pomažu u izgradnji mišićne mase i zato nikada ne biste trebali bacati žumance", kazao je.


Žumance isto tako sadrži omega-3 masne kiseline, koje održavaju srce zdravim i smanjuju rizik od umiranja od bolesti srca. Neke omega-3 masne kiseline čak mogu ubijati kancera i pomoći prilikom liječenja artritisa.

"U žumancu se nalazi i vitamin D, koji apsorbuje kalcij i tako jača krhke kosti", rekao je.


Dodao je da je i za djecu i za odrasle važno jesti žumance kako bi smanjili rizik od bolesti kostiju, u koje spadaju rahitis (kod djece) i osteoporoza (kod odraslih).

"U smjernicama o ishrani Amerikanaca 2020. - 2025. navedeno je da ova populacija nedovoljno konzumira vitamin D", zaključio je Amidor.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.