x

UMJERENE KOLIČINE

S ovih pet zdravih namirnica morate biti oprezni: Možete se predozirati ako ne pazite

Sve je dobro, ali u umjerenim količinama

Dijetetičari i stručnjaci za prehranu upozoravaju da, iako su neke namirnice zdrave i korisne u razumnim količinama, njihova prekomjerna konzumacija može izazvati ozbiljne komplikacije.

Evo popisa pet takvih namirnica koje mogu izazvati probleme ako se pretjeruje s njihovim unosom.

Mrkva

Mrkva je povrće koje se često ističe zbog visokog sadržaja beta-karotena, koji se pretvara u vitamin A. Vitamin A je ključan za očuvanje vida, rast i razvoj stanica te jačanje imunološkog sistema. Mrkva također sadrži vlakna, vitamin C i kalij.

No, čak i kod mrkve postoji granica. Pretjerana konzumacija beta-karotena može uzrokovati karotenemiju, što rezultira narančastim tonom kože. Ovo stanje nije štetno po zdravlje, ali može biti estetski neugodno. Preporučena dnevna količina beta-karotena iznosi između 20-50 miligrama, što je ekvivalentno deset mrkava.

Banane

Banane su voće bogato kalijem, važnim mineralom za normalno funkcioniranje mišića i srca. Također sadrže vitamine B6 i C, vlakna i antioksidanse. Banane se često preporučuju za zdravu prehranu.

No, konzumacija velikih količina kalija može biti problematična, posebno za osobe s bubrežnim problemima, jer bubrezi ne mogu učinkovito izlučiti višak kalija. Također, banane sadrže sorbitol, šećerni alkohol koji može uzrokovati nadutost, plinove i proljev ako se konzumira u prekomjernim količinama.

Voda

Voda je ključna za život i igra važnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama. Hidratacija je bitna za održavanje ravnoteže tjelesnih tekućina, regulaciju temperature i prijenos hranjivih tvari. Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, koja uzrokuje umor, smanjenje koncentracije i fizičku iscrpljenost.

Međutim, čak i kod unosa vode postoji granica. Pretjerana konzumacija može uzrokovati hiponatrijemiju, stanje u kojem je nivo natrija u tijelu prenizak. Natrij je ključan za održavanje ravnoteže elektrolita, a hiponatrijemija može dovesti do ozbiljnih problema kao što su konfuzija, mučnina i umor. Preporučuje se unositi između 800-1.000 ml vode na sat, pri čemu ukupna dnevna potreba za vodom varira ovisno o tjelesnoj aktivnosti i okolišnim uvjetima.

Tuna

Tuna je riba bogata vitaminom B12, omega-3 masnim kiselinama i proteinima, što je korisno za zdravlje srca i mozga. Međutim, važno je znati da tuna, posebno veće vrste, može sadržavati visoke razine metil-žive. Ovaj toksični spoj može se akumulirati u tijelu ako se konzumira prečesto i uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući oštećenje nervnog sistema. Preporučuje se ograničiti unos bijele tune ili žutoperajne tune na jednom tjedno kako bi se smanjio rizik od unosa metil-žive.

Brazilski orasi

Brazilski oraščići su bogati mononezasićenim masnoćama i selenom, mineralom važnim za štitnjaču i imunološki sistem. Također sadrže vitamine E i B. No, problem nastaje kad se pretjeruje s unosom brazilskih oraha, jer jedan oraščić sadrži gotovo dvostruko više selena nego što je potrebno za odrasle osobe tokom jednog dana. Pretjerani unos selena može izazvati različite nuspojave, uključujući loš zadah, metalni okus u ustima, gubitak kose, krhkost noktiju, probavne smetnje i ozbiljne zdravstvene probleme kao što su neurološki simptomi i srčani problemi.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.