x

tuga

Molim vas od srca pomozite, poludjeću: Ovo je Aleksandra (25) koja je umrla u 13. nedjelji trudnoće! Njena smrt potresla sve! (Foto)

Aleksandra Ivanov, 25-godišnja trudnica iz Botošana koja je umrla u petak ujutro, u bolničkom krevetu, molila je ljekare da joj pomognu. Dokaz su poruke pronađene u njenom telefonu, poslate ljekarima noć prije tragedije: "Ne mogu više da izdržim bol! Od srca vas molim za pomoć" - napisala je mlada žena dežurnom ljekaru, samo 4 sata prije nego što je umrla, piše Monitorul de Botosani.

Aleksandra je imala 25 godina i bila je trudna tri mjeseca. U noći sa četvrtka na petak, mlada žena je počela da krvari. Bilo je oko 22.51 kada je pozvala je Hitnu pomoć i u 23.05 sati već je bila pod nadzorom ljekara u opštinskoj bolnici Botošani.

Uslijedila je noć strašnog bola. Žena je bila pod sedativima i rečeno joj je da će sutradan imati operaciju. Aleksandra je u 03.16 sati poslala poruku svom ljekaru kojeg je zamolila da joj pomogne.


- Dobro veče! Ja sam Ivanov Aleksandra, trudna sam 13 nedjelja. Došla sam u porodilište sa jakim bolovima u stomaku i krvarenjem. Nažalost, beba je prestala da evoluira. Da li mislite da se nešto može učiniti da se večeras izliječim? Ne mogu više da izdržim bol. Boli baš kao porođaj. Molim vas od srca za pomoć - napisala je mlada žena u SMS poruci, ali nažalost odgovora nije bilo.

Sat vremena kasnije, u 04.18 sati, Aleksandra je poslala još jednu poruku, ovog puta jednom od dežurnih ljekara.


- Ja sam Ivanov Aleksandra. Da li da možete da mi uradite kiretažu večeras jer više ne mogu da podnesem bol! Molim vas od srca osjećam se kao da ću poludjeti - i ova poruka je ostala bez odgovora.

U posljednjoj poruci, poslatoj u 06:40 svom suprugu, žena je napisala: „Ne mogu više“.

U 07.30 sati, kako prenose tamošnji mediji, mlada žena je pala u šok i tada je prebačena na Odjeljenje intenzivne njege gdje su primijenjeni manevri reanimacije, međutim to je bilo uzaludno.


U 08.20 sati mlada djevojka proglašena je mrtvom.

Predstavnici Okružne bolnice Botošani u Rumuniji rekli su da će obdukcija utvrditi tačan uzrok smrti, a kako prenose tamošnji mediji, najavljeno je i pokretanje interne istrage.

Porodica i prijatelji mlade žene sada zahtijevaju pravdu i takođe su napravili onlajn peticiju u vezi sa tim. Za samo tri dana peticija "Prava za Aleksandru" prikupila je skoro 7.000 potpisa. Aleksandra je bila majka troje djece, starosti između 1 i 6 godina.


Da podsjetimo, rumunska ministarka za porodicu, omladinu i jednake mogućnosti Natalija Intotero zatražila je juče drastično kažnjavanje zdravstvenih radnika porodilišta u Botošu koji su umiješani u smrt Aleksandre Ivanove, 25-godišnje trudnice i majke troje djece koja je preminula u toj bolnici sedam sati nakon prijema.

- Riječ je o zdravstvenim radnicima koji nisu shvatili značaj zakletve koju su položili kada su se opredijelili za ovu profesiju. Njima svakako sljeduje drastična kazna. To znači ne samo gubitak posla, već i lišavanje slobode. Moramo ići do kraja. Svako od nas mora da se stavi na mjesto one djece koja su ostala bez roditelja i zamisli sebe u toj situaciji - poručila je.


Kurir.rs/digi24.ro/Blic


KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


HVALA BOGU DA SAM KONAČNO DOBIO SVOJ KREDIT SA KAMATOM OD 3%. ZOVEM SE DRAGANA LETIĆ MAJKA SAM 3 DJECE RADIM KAO MEDICINSKA SESTRA U ZAREBU I IMAM 40 GODINA. MOJA PRIČA POČINJE OVAKO, TREBAO MI JE ZAJAM POČETKOM OVE GODINE I BIO SAM PREVAREN NA MREŽI. ODLUČIO SAM POKUŠATI JOŠ JEDNOM I KONAČNO SAM DOBIO ZAJAM OD GĐE VLADIMIRE FRANKE. LEGITIMNI ZAJMODAVAC KOJI MI JE POMOGAO S KREDITOM, KAKO MI GOVORIMO, BOŽIĆNI ZAJAM JE DOSTUPAN I MOGU HRABRO REĆI DA JE OVO STVARNO I LEGALNO JER SAM TAKOĐER DOBIO SVOJ BOŽIĆNI ZAJAM OD NJE. ONA JE PRAVA BOŽJA ŽENA I IMAM 100% JAMSTVO DA I VI MOŽETE DOBITI SVOJ ZAJAM OD NJE. KORISTIM OVU PRILIKU DA PODIJELIM SVOJE SVJEDOČANSTVO I DA SVI ZNAM DA OVE GODINE POSTOJI IZLAZ KAKO MOŽETE DOBITI JEDNOSTAVAN ZAJAM OD FINANCIJSKOG ULAGANJA GĐE VLADIMIRE FRANKE. LJUBAZNO JE KONTAKTIRAJTE ZA SVE VRSTE KREDITA PUTEM E-MAILA: [email protected]