x

Mucanje kod djece

Uobičajeno je da djeca u dobi od 2 do 5 godina prolaze kroz razdoblja mucanja i dok većinom mucanje kod djece prestane bez liječenja, ako se nastavi potrebno je ići kod logopeda.

Mucanje može početi odjednom ili se polako nakupljati, može biti i povremeno i stalno i varirati ovisno o situaciji. Također može stati na neko vrijeme pa opet početi.

Što je mucanje?

Mucanje je poremećaj govora, koji uključuje oklijevanja, ponavljanja ili blokade, i zaustavlja prirodni tijek govora. Iako oni koji mucaju znaju što žele reći, teško im je to i izgovoriti.

Mucanje može imati negativan učinak na pogled osobe koja muca o sebi i svojim društvenim i radnim odnosima. Za dvije trećine djece ovo je dio učenja govora i postaje bolje samo od sebe. Rijetko je da odrasli počnu mucati.


Simptomi mucanja

Znakovi i simptomi mucanja mogu se uvelike razlikovati među pojedincima i mogu uključivati:

poteškoće s početkom riječi, rečenice ili izraza

ponavljanje glasa, sloga ili riječi

produžavanje riječi ili glasova unutar riječi

pauze unutar riječi

dodavanje dodatnih riječi kao što je ‘hm’

može biti popraćeno trzajima, treptanjem ili tikovima, a može se pogoršati umorom ili stresom.

Što uzrokuje mucanje kod djece

Nitko nije siguran što uzrokuje mucanje ali je najvjerojatnije posljedica nekog problema s moždanom aktivnošću koji je u pozadini načina na koji dijete govori. Smatra se da je to fizički poremećaj. I ne smatra se da je uzrokovan psihološkim čimbenicima kao što su nervoza ili stres, ili roditeljskim postupcima . Iako tjeskoba ne uzrokuje mucanje, ona ga može pogoršati, što zatim može pogoršati tjeskobu.

Pogađa ljude svih sredina, svih razina inteligencije i osobnosti, iako je vjerojatnije da će mucati muškarci nego žene. Pojavljuje se u nekim obiteljima, iako ne mora biti. Oko 1% ljudi muca u bilo kojem trenutku.


Liječenje

Mala djeca imaju najviše koristi od rane intervencije logopeda.

Dok liječenje odraslih ima za cilj ispraviti govor i smanjiti tjeskobu koja ga obično prati.

Kada razgovarate s nekim tko muca, budite strpljivi i pokažite interes za ono što je rečeno, a ne za to kako je rečeno, i nemojte završavati njegove rečenice.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.