x

ULAZ JE BESPLATAN

Na Ilidži večeras počinje Festival narodne muzike, nastupaju Hanka, Keba i drugi! (Foto)

Festival narodne muzike Ilidža 2023. počinje večeras u 20 sati na Ljetnoj pozornici Ilidža, gdje će su prvoj noći predstaviti 15 takmičarskih pjesama, a već sutra nastupat će domaće i regionalne zvijezde narodne muzike.

Na press-konferenciji će se obratiti poznata interpretatorica narodne muzike i članica žirija Snežana Đurišić, popularni pjevači narodne muzike Nihad Alibegović i Elvira Rahić, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, i generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović. Press konferenciji je trebao prisustvovati i pjevač Dragan Kojić Keba, ali iz opravdanih razloga, nije mogao doći.

"Koristim priliku da u ime općine Ilidža poželim svima dobrodošlicu na Ilidžu. Posebna emocija i zadovoljstvo da smo nakon kraće pauze krenuli s organizacijom 'Ilidžanskog festivala'. Svi mi manje više znamo da je ovo najstariji festival narodne muzike na teritoriji bivše Jugoslavije", poručio je načelnik opštine Ilidža Nermin Muzur na početku svog obraćanja.


Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidća

Ovo je festival koji je iznjedrio mnoge poznate pjevače i bio mjera za pjevače narodne muzike, gdje se nezvanično govorilo 'Ko na Ilidžanskom festivalu napravi neki dobar rezultat ili pobijedi da mu je zagarantovana dobra karijera", naveo je načelnik Muzur.

Također, istaknuo je da mu je posebno drago što rade s velikim zvijezdama i ljudima kada je riječ o našoj domaćoj i regionalnoj sceni. Navodi da su iz općine u saradnji s BHRT-om uradili sve da festival vrate na puteve stare slave.


Snežana Đurišić

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović naveo je da ovaj festival na neki način smatra i obavezom javnog servisa

"Poznato je da je tadašnja Radio-televizija BiH bila jedna od pokretača festivala i sasvim je prirodno da ponovo zajedno s općinom Ilidža organizujemo ovaj zaista, eminentni festival narodne muzike

Karahmehemdović navodi da su se trudili okupiti one najbolje pjevače ove vrste muzike i siguran je da će publika uživati što se odnosi i na obje noći festivala.


Nihad Alibegović

Snežana Đurišić, koja je ove godine i članica žirija ovog festivala, navela je kako se nikada nije takmičila na ovom festivalu, ali da je više puta sudjelovala u revijalnom programu.

"Istovremeno bih zamolila kao pjevač koji se bavi narodnom muzikom da ne pravite pauze kad je ovaj festival u pitanju i da se zaista potrudite da se taj sevdah po čemu je ova država i poznata očuva te da mladi nauče ono što su znali prethodni" poručila je Snežana Đurišić.


Elvira Rahić

Na kraju su obratili Elvira Rahić i Nihad Alibegović, koji se smatraju i domaćinima ovog festivala jer su upravo tu njihove muzičke karijere počele.

Pored takmičarskog programa na kojem će se za pobjedu boriti 15 izvođača, već sutra se očekuje i revijalni program na kojem će nastupati neke od najvećih zvijezda narodne muzike kao što su Hanka Paldum, Nikola Rokvić, Slađana Mandić, Muharem Serbezovski kao i Dragan Kojić Keba, Elvira Rahić, Nihad Alibegović.


Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović 

.

.

.

.

Izvor: Klix
Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.