x

Najljepši na svijetu? Stadion u europskom selu koji treba vidjeti barem jednom u životu

Stadion Henningsvæ u istoimenom norveškom selu, koje broji petstotinjak stanovnika, okružuju nazubljeni vrhunci i čarobna priroda, a mnogi ga smatraju najljepšim na svijetu.

Norveška skupina otoka Lofoti tek je 2007. godine cestom na mostovima povezana s ostatkom zemlje, a ranije su bili dostupni samo trajektom. No bez obzira na udaljenost, čest je gost na popisima mjesta na svijetu koje treba posjetiti barem jednom u životu.

Iako leže sjeverno od polarnice, zbog sjevernoatlantske struje klima je umjereno blaga – prosječna temperatura u siječnju kreće se oko nule, a u srpnju se penje na oko 12 °C. More oko Lofota jedno je od najznačajnijih norveških ribolovnih područja pa ne čudi da se se stanovnici većinom bave ribolovom i preradom ribe.

No zaljubljenicima u nogomet Lofoti su zanimljivi i zbog fascinantnog stadiona. Wembley, Camp Nou ili Maracana legendarni su, ali „nazovimo ga“ stadion Henningsvæ u istoimenom selu koje broji petstotinjak stanovnika na otoku mami iznimnom ljepotom. Na njemu igraju rekreativci iz nogometnog kluba Henningsvær IL i djeca.

Nevjerojatno je da igrači uspiju zadržati koncentraciju s obzirom na ljepote koje ih okružuju. Stjenoviti otok obrubljuju dramatični nazubljeni vrhunci, a oko igrališta se nalazi tek komadić asfalta koji služi za parkiranje te drvene konstrukcije za sušenje bakalara. I samo selo plijeni pozornost zbog predivne arhitekture, ljupkih drvenih kućica i malih umjetničkih galerija.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.