x

Vodite računa o svom zdravlju!

Namirnice koje ne biste smjeli jesti na prazan želudac

Sjedite na poslu i već vam je neugodno zbog zvukova koje vaša crijeva proizvode? Jeste li se ikad zapitali zbog čega ponekad doručak dobro sjedne, a zbog čega nekad vaša probava radi sto na sat?

Kada smo gladni, odnosno imamo prazan želudac, znamo posegnuti za hranom koja i nije najbolji izbor jer određene namirnice nije dobro konzumirati na prazan želudac. Saznajte šta to ne biste smjeli jesti kada je stomak prazan.

Sirovo povrće

Sirovo povrće je zdravo i bogato vitaminima i mineralima. Ali, ne preporučuje se za doručak jer sirovo povrće je pravi izazov za vašu probavu, posebno kad ga konzumirate na prazan želudac.


Jogurt

Ako imate osjetljiv želudac, doručak koji uključuje jogurt, mogao bi vam teško pasti. Naime, jogurt sadrži zdrave mliječne bakterije koje, nažalost, ne stižu do crijeva jer ih prazan želudac ubije svojom kiselinom. Šta pomaže? Dovoljno je konzumirati pokoji orašasti plod, komad avokada ili kašiku pahuljica, čisto kako vam želudac ne bi bio prazan.


Banana

Banana na prazan želudac naglo podiže razinu šećera u krvi, ali isto tako ta razina veoma brzo pada. Posljedica toga mogu biti nagli napadaji gladi tokom dana.


Citrusi

Čaša svježe ocijeđenog soka od narandže? Zvuči zdravo, ali na prazan želudac može izazvati žgaravicu. Jedina iznimka je voda pomiješana s limunom jer je limunov sok podosta razrijeđen.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.