x

Napadnut imam džamije u Prijedoru: “Atmosfera intenzivno nacionalistički nastrojena, povratnici uznemireni”

Imam Čaršijske džamije u Prijedoru Omer-ef. Redžić i njegova porodica napadnuti su krajem decembra na vratima svoga stana.

Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.

Kako je za N1 ispričao Redžić, napao ih je muškarac u alkoholiziranom stanju, vrijeđajući ih na nacionalnoj osnovi, te pokušavajući nasilno ući u njihov stan koji se nalazi u sklopu Čaršijske džamije u Prijedoru.

NAJČITANIJA VIJEST

Komšija ispričao detalje strahote kod Pala: Otac jedno dijete bacio kroz prozor, drugo iznio

“To se dogodilo pred novu godinu. Osoba u pijanom stanju je ušla nasilno u stan. Izbacio sam ga iz hodnika i niz stepenice. Neko ga je dovezao automobilom, to smo vidjeli na video snimcima, i poslao ga na vrata moga stana. Psovao je i rekao je: ‘Vi ste nas pobili'”, ispričao je ef. Redžić za N1.


Reakcija policije


U trenutku nasilnog upada, u stanu, pored Redžića, bili su još supruga i djeca. Sreća, ističe, da se on tu zadesio, reagovao, i pozvao policiju.

“Otišli smo u policiju, dali izjave, potpisali zapisnik i sada čekamo policijsku istragu u smislu motiva upada u kuću imama čaršijske džamije”, kaže ef. Redžić i dodaje da je prvi put vidio tog čovjeka, te da ne zna ko je on.

Iz Policijske uprave Prijedor za N1 su odgovorili da je “događaj evidentiran 25. decembra 2023. godine, te da se radi se o prijavi gdje je nepoznata osoba nepozvano ušlo u stambene prostorije vjerskog službenika Islamske zajednice koje se nalaze u sklopu Čaršijske džamije u Prijedoru”.


“Intervencijom policijskih službenika utvrđeno je da se radi o osobi N.M. (op. a. kako saznajemo, riječ je o Nenadu Maksimoviću) iz Prijedora koji je lišen slobode, a izvršenim alkotestiranjem kod navedenog utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu“, navode iz PU Prijedor, te dodaju da je o svemu obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor koji je navedeno kvalifikovao kao krivično djelo „Narušavanje nepovredivosti stana“ i kojem je dana 15.01.2024. godine protiv N.M. dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo.


U raznim dijelovima BiH proteklih dana svjedočimo nizu incidenata i napada na povratnike. Nadzorne kamere na kućama Bošnjaka u Vlasenici i Potočarima zabilježile su tokom obilježavanja pravoslavnog Božića provociranje povratnika pogrdnim povicima i pucnjima iz vatrenog oružja.

Također, na dan pravoslavnog Božića, 7. januara, u Mostaru, kamenovana je i kuća u kojoj živi povratnica srpske nacionalnosti.


Kada se obilježavao 9. januar kao “dana RS”, koji je Ustavni sud BiH proglasio tri puta neustavnim, u Zenici je organizovan defile, kao odgovor na 9. januar, a mrežama se širio i snimak mladića kako pale zastavu RS.


Poruka nacionalne i vjerske mržnje

Efendija Redžić je mišljenja da praznici i ostala obilježavanja su doprinijela atmosferi koja je intenzivno nacionalistički nastrojena što vidno uzrujava povratnike.


“Vjerovatno ponukani cjelokupnom medijskom atmosferom, lošom komunikacijom – političkom i nacionalističkom, ljudi, odnosno pojedinci, sebi za pravo daju da reaguju praveći incidente. Kao građani ovog društva, želimo da imamo potpuno povjerenje u policiju Prijedora, odnosno u MUP RS. Nadamo se da je u njihovom interesu da takve stvari sankcionišu, da ne dopuste da se događaju. Vidljivo je da mnoge stvari kada se dese, Bošnjaci moraju da negdje drugo prenoće, napuste grad i traže neki mirniji ambijent”, naglašava ef. Redžić.

NAJČITANIJA VIJEST

Ovo je par iz Banjaluke koji je postao bogatiji za 4 sina

Na kraju razgovora za N1 je proučio da on jeste fizičko lice, ali je i efendija koji predstavlja vjerskog službenika jednog kompletnog naroda u Prijedoru.

Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.

N1


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.