x

PROMJENE U KALENDARU

Naredne sezone 25 trka u Formuli 1: Vozit će se u Vijetnamu i Južnoj Africi

Pojavile su se informacije o tome kako bi mogao izgledati kalendar Formule 1 u sezoni 2024

Prošle sedmice su se pojavile informacije o tome kako bi mogao izgledati kalendar Formule 1 u sezoni 2024, poslije susreta Stefana Domenikalija (Domenicali) sa predstavnicima timova u Melburnu.

"Spa Francorchamps" ide u historiju

Osim prebacivanja pojedinačnih trka, sljedeće godine bi trebalo da vidimo i novo povećanje broja utrka – sa dosadašnje 23 na 25.

Gotovo sigurno će se sljedeće godine u kalendar vratiti Kina, ali će se odustati od trke u belgijskom „Spa Francorchamps“, koji je jedva i ove sezone sačuvao svoje mjesto.

Prema nepotvrđenim informacijama, u kalendar bi trebale uskočiti Velike nagrade Vijetnama i Južne Afrike.

Nove staze u Formuli 1

Start gradske trke u Hanoju bio je zakazan za 2020. godinu, ali su prvo pandemija, a potom i postupak protiv lokalnog promotera, koji je završio u zatvoru sa osuđujućom presudom za korupciju, spriječili takmičenje.


Domenikali se u međuvremenu već sastao sa premijerom Vijetnama, pa je ideja o održavanju trke ponovo oživjela. Pista će biti slična onoj u „Albert Parku“ u Melburnu – sa stalnim dijelom za boksove i uličnim dionicama, koje će biti dio staze. Osnovni dio staze je već spreman i u decembru su na njemu održane prve automobilske trke.

Južna Afrika je bila spremna da potpiše sporazum o dolasku najbržeg cirkusa na svijetu još prošle godine, ali je projekat propao zbog pohlepe vlasnika čuvene lokalne staze „Kjalami“.

Međutim, sada je vlada Južne Afrike očigledno spremna da podrži povratak Formule 1 u zemlju i razmatra se budžet od 50 miliona dolara, a dio novca će biti iskorišten za preuređenje posljednjeg sektora staze, koji ne ispunjava savremene bezbjednosne uslove.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.