x

Nijemci nepovjerljivi prema autonomnim automobilima

Autonomni automobili, sposobni sami da upravljaju kroz saobraćaj, postaju sve napredniji, ali Nijemci ih uglavnom gledaju sa sumnjom, čak i odbacivanjem.

Gotovo trećina u načelu odbija ideju sjedenja u samovozećem automobilu, bez obzira na statistiku rizika, pokazalo je istraživanje JuGav instituta za osiguranje HUK Koburg.

Prema istraživanju sprovedenom na 4042 građana, manje od polovine, njih 47 odsto, prihvata autonomne automobile pod uslovom da to ne mijenja stepen uobičajnog rizika.

Pritom su žene manje povjerljive, a manje od dvije petine njih, njih 49 odsto, sjelo bi u samovozeće vozilo s jednakim rizikom kao kad je vozač ljudsko biće. Stopa prihvatanja među muškarcima bila je 55 odsto.

Odbacivanje se povećava s godinama, pri čemu je vjerovatnije da će stariji od 55 godina odbaciti ideju autonomnih automobila daleko vjerovatnije od mlađeg svijeta.

S druge strane, vozači električnih automobila otvoreniji su prema novoj tehnologiji od onih koji se drže benzinskih automobila, navodi "AutoBlog". Naime, samo 17 posto e-vozača odbija autonomne automobile.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.