x

"DIJETALNI" PRISTUP

Nova Opel Corsa bit će znatno lakša od aktuelne generacije

Jedan od Opelovih najprodavanijih modela u svom šestom izdanju bit će do 108 kilograma lakši od aktuelnog istoimenog modela.

Opel će Corsu šeste generacije premijerno predstaviti na jesenjem Sajmu automobila u Frankfurtu, a u njemačkoj kompaniji pod okriljem francuske automobilske grupacije PSA potrudili su se da njihov novi kandidat u profitabilnoj B kategoriji bude znatno lakši od istoimenog modela na zalasku.

U svojoj najlakšoj varijanti masa automobila koji će se ovaj put nuditi samo s 5 vrata iznosit će samo 980 kilograma, što je 108 kilograma manje od komparativnog modela aktuelne generacije. S prelaskom na potpuno novu lakšu platformu dodatno skidanje kilograma ostvareno je uvođenjem novih i lakših aluminijskih motora. Lakši je i aluminijski poklopac motora, a s novorazvijenim sjedištima istopilo se još deset kilograma. Dijeti su pomogli i lakši materijali za oblaganje kabine.

Dužina nove Corse koja je još uvijek temeljito sakrivena iza kamuflažnih folija iznosit će 4,06 metara, a Opel će nuditi i njenu električnu verziju koja će nositi naziv eCorsa.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.