x

Zenica

Obilježena godišnjica smrti Matee Jurić, poginulim rudarima i poginulim policijskim službenicima!

U organizaciji gradskog Odbora za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata Zenica, danas je priređena manifestacija sjećanja na Mateu Jurić, prvu civilnu žrtvu rata u Zenici.

Godišnjica pogibije Matee Jurić, prve civilne žrtve rata u Zenici

Na njen grob u naselju Radakovo brojne delegacije su položile cvijeće i odale počast, među ostalim boračkih organizacija, Grada Zenice, Foruma građana, političkih subjekata, kao i grupa najmlađih učenika obližnje Osnovne škole „Skender Kulenović“.

Matea Jurić, kćerka Drage i Slavice Jurić, rođena je 29. 7. 1990. godine, a stradala je od pucnjave iz vatrenog oružja 13. maja 1992. godine. 

Matea Jurić poginula je u unakrsnoj vatri između jedinica bivše JNA i pripadnika jedinica teritorijalne odbrane, dok se sa roditeljima vozila u putničkom automobilu. Tom prilikom ranjena je i njena majka Slavica. 

Matea je imala nepune dvije godine života, bila je to prva žrtva minulog rata u Zenici. 

Istraga u vezi sa stradanjem Matee Jurić je 2006. godine iz Kantonalnog tužilaštva Zenica prebačena u nadležnost Tužilaštva BiH. 

Ovom manifestacijom još jednom je oživljeno sjećanje na djecu čiji životi su brutalno prekinuti, na one kojih više nema, ukazali su iz Odbora za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata Zenica.


Obilježena 36. godišnjica od rudarske nesreće u jami Raspotočje

Polaganjem cvijeća i minutom šutnje i Fatihom danas je u krugu jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica obilježena 36. godišnjica od rudarske nesreće, koja je u ovoj jami odnijela živote 39 rudara. Kod spomen-ploče sa njihovim imenima, u krugu jame Raspotočje, okupili su se rudari, predstavnici Uprave i Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica, kao i članovi porodica poginulih.

Nesreća u jami Raspotočje desila se u noćnoj smjeni 12. maja 1982. godine. U eksploziji metana tada je stradalo 39 rudara, a osam ih je preživjelo.

Odlukom Uprave RMU Zenica i uz saglasnost Sindikata, ovaj se datum obilježava kao Dan sjećanja na sve poginule komorate Zenice. 

Radi se jednoj od najvećih rudarskih nesreća, a jama Raspotočje smatra se jednom od najopasnijih jama za eksploataciju uglja u Bosni i Hercegovini. Iza komorata nastradalih u jami Raspotočje ostalo je tada 58 djece. 

– Situacija u zeničkim jamama, s obzirom na nove investicije, naročito ugradnju novog široko-mehanizovanog čela u jami Raspotočje, trenutno je dobra, iako uvijek može biti bolja, no sa zemljom i rudarskim poslom… nikad se ne zna, – izjavio je ovom prilikom direktor RMU zenica, Nevzet Vrškić. 

– Sigurnost zeničkih rudara, koji su u ovoj godini podigli nivo proizvodnje za više od sto posto, na znatno je većem nivou, jer čim dobiješ mehanizaciju, dobiješ i veću sigurnost u jami, – kazao je predsjednik Sindikata zeničkih rudara, Nijaz Vardo. 

Posljednja rudarska nesreća u ovoj jami desila se 4. septembra 2014., kada je nakon gorskog udara živote izgubilo pet rudara. Više od 20 sati rudari su bili zatrpani zemljom u dubini jame Raspotočje. U opsežnoj akciji, tada su spašeni životi 29 zeničkih komorata.


Sjećanje na poginule pripadnike MUP-a Zeničko-dobojskog kantona

U okviru obilježavanja Dana policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, danas je u sjedištu MUP-a u Zenici, položeno cvijeće na spomen ploču podignutu pripadnicima Ministarstva poginulim u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

U prisustvu članova porodica poginulih i umrlih policajaca, cvijeće su položili ministar, Nikola Arsenić i policijski komesar, Semir Šut.

Cvijeće su položile i delegacije Sindikata MUP-a, ZDK i Grada Zenice, kao i gradske Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Zenica. 

– Ovo je prilika da se još jednom sjetimo svih pripadnika MUP-a ZDK, koji su u toku odbrambeno-oslobodilačkog rata dali svoje živote za nezavisnu i suverenu državu BiH, – poručili su čelnici MUP-a. 

Policijski komesar, Semir Šut je istakao da bez njihove žrtve, kao i članova njihovih porodica, danas ne bi imali slobodu i priliku za školovanje, posao, karijere i građenje bolje budućnosti. 

Za članove porodica poginulih pripadnika MUP-a, tokom dana priređeno je druženje i zajednički ručak na izletištu Smetovi.


Foto : Pahuljko

Izvor : Zenicainfo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.