x

Od ribarskog sela do metropole budućnosti: Dobro došli u najsigurniji glavni grad na svijetu

Nemojte se iznenaditi ako na otvorenom osjetite hladniji zrak. Naime, u Dohi na mnogo mjesta postoji i klimatizacija otvorenih prostora raznim inovativnim rješenjima...

Zamislite impresivan horizont sa zgradama koje su toliko inovativne da su na rubu umjetničkih djela, i šetnicu uz obalu koja bez napora udomljava tradicionalno uz ultramoderno. Dobrodošli u Dohu, jedan od najuzbudljivijih gradova na Bliskom istoku koji će ugostiti brojne posjetitelje iz cijelog svijeta na FIFA-inu Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022.

Doha se uzdigla iz pustinje, potaknuta inovacijama i energičnom strašću. Rezultat je grad koji se vrlo brzo transformirao iz skromnog mjesta stanovnika koji se bave ronjenjem bisera i ribarskog sela u jedno od najvažnijih i najdinamičnijih odredišta na Bliskom istoku.

Glavni grad Katara je baza za tvrtke vrijedne više milijardi dolara, glamurozne trgovačke centre u kojima umjesto pješice možete kupovati pomoću privatnog vozača u golf autiću, te bezbroj atrakcija. Dom je za ljude iz svih kulturnih sredina, a Doha se ističe svojom rastućom kulturnom raznolikošću. U nastavku donosimo savjete o tome gdje jesti i što raditi u Dohi, kako biste mogli istraživati Dohu kao lokalac, a da ne propustite nijednu od njezinih glavnih znamenitosti.

Povijest Dohe

Stoljećima je Doha bila ribarsko selo poznato po trgovini biserima. Ronioci bisera u zemlji bili su poznati po svojoj vještini u pronalaženju najvećih i najsavršenije oblikovanih bisera, a izvorno selo (koje je bilo poznato kao Al Bidda) također je generacijama bilo prometna ribarska luka.

S bogatstvom stečenim trgovinom naftom u 20. stoljeću, Doha je postala jedno od ključnih trgovačkih središta za cijelu regiju. Danas je to gospodarsko i metropolitansko središte države Katar i epicentar poslovanja i financija na Bliskom istoku.


Što znači Doha?

Riječ "Doha" ili "Ad-Dawha" na arapskom doslovno se prevodi kao veličanstveno drvo. Međutim, u određenim dijalektima u regiji, izraz je izveden iz riječi "Dawh", koja se obično koristi za označavanje okruglih oblika, uključujući zakrivljeni zaljev koji okružuje grad.


Kada posjetiti Dohu?

Katar ima pustinjsku klimu, stoga su gotovo sve zgrade u zemlji klimatizirane. U siječnju, veljači i ožujku ugodne su temperature između 22-27°C, a studeni i prosinac također su na temperaturama do 25 stupnjeva. U Dohi možete doživjeti i kišu, osobito od prosinca do travnja. Tijekom ljetnih mjeseci temperatura može doseći 40°C, iako je poznato da se živa penje i do gotovo 50°C u srpnju i kolovozu.

Ako više volite posjetiti za vrijeme nižih temperatura, onda su zimski mjeseci idealni za posjet. Nemojte se iznenaditi, ako na otvorenom osjetite hladniji zrak, naime, u Dohi na mnogo mjesta postoji i klimatizacija otvorenih prostora raznim inovativnim rješenjima, dok stanovnici Dohe prilikom odlaska u trgovinu ni ne gase svoje automobile. Gorivo je jeftino, pa ga jednostavno puste na parkingu da radi s upaljenom klimom.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.