x

Osobe koje su odrasle uz sestru su sretnije, ovo je razlog

Studija je otkrila da stasavaju u ambicioznije i nezavisnije osobe i da odrastanje uz sestru utječe na formiranje njihove ličnosti.

Osobe koje su odrasle uz sestru bit će vjerovatno sretnije i optimističnije u životu od drugih, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Alster u Sjevernoj Irskoj. U studiji je učestvovalo više od 570 ljudi, između 17 i 25 godina, koji su odgovarali na mnoga psihološka pitanja, uključujući i ona vezana za mentalno zdravlje.


Prema rezultatima, upravo su sestre podstakle ispitanike da iskrenije i otvorenije govore o svojim osjećanjima, pružajući im podršku i optimističniji pogled na život. Profesor Toni Kesidi (Tony Cassidy) je došao do zaključka da sestre podstiču otvoreniju komunikaciju i koheziju u porodici, što predstavlja temelj dobrog psihičkog zdravlja.


Jedno ranije istraživanje na sličnu temu pokazalo je da djeca koja su odrasla uz sestre postaju ljubaznija i saosjećajnija od jedinaca ili onih koji imaju samo braću. Studija je otkrila da stasavaju u ambicioznije i nezavisnije osobe i da odrastanje uz sestru utječe na formiranje njihove ličnosti, iako možda toga nisu svjesni.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.