x

trogir

Otvorila kafić i došla joj policija: Samohrana sam majka, a sad preživljavam posuđujući novac!

Hrvatska - Lucija Barada Frana jedna je od nekoliko hiljada ugostitelja koji su uslijed epidemioloških mjera bili prisiljeni obustaviti svoj rad - a time i onemogućiti svoj izvor prihoda potrebnih za život. No, nije više mogla čekati popuštanja mjera i pridružila se inicijativi otvorisvojkafić uz poruku 'hoćemo raditi' te je u ponedjeljak u podne otvorila vrata svog objekta.

- Pojavila se inicijativa ugostitelja, i na istoimenoj Facebook grupi, javili su se i drugi koji ne mogu preživjeti od 4000 kuna. Stavila sam fotografije na društvenu mrežu i nadala se da nas je više koji šaljemo istu poruku - da želimo pošteno raditi i živjeti od svojeg rada - rekla je za Dnevnik.hr.

Lucija je vlasnica kafića na benzinskoj pumpi te ga je otvorila u nadi da će više ugostitelja biti jednako hrabro te će time poslati poruku institucijama da im zatvaranjem ugrožavaju egzistenciju. Ipak, ispostavilo se da niko drugi nije otvorio.


- Policajci su došli oko 15:30, zatekli su mene i sedmero gostiju. Gosti su bili moji prijatelji koji su došli iskazati podršku. Pridržavali su se mjera, imali maske i bili na distanci. Policajci su ih popisali - ispričala je.

Objasnila je kako je znala da će policija doći, a oni su joj potvrdili da su dobili prijavu. Prethodno se konzultirala s knjigovođom koji ju je upozorio da ne može izdavati račune, pa je odlučila staviti besplatna pića i kutije za donacije. Znala je kako je u prekršaju, no kako sama ističe, 'našla se pred zidom'.


 - Ja sam i njima rekla – sve što želim je moje pravo na rad, imam dijete s kojim sama živim, na rubu smo egzistencije. Pritisnuli su me uz zid. Plaćam državi sve što treba, nisam na crnoj listi, ali ne mogu živjeti od 4000 kuna - rekla je za Dalmacija Danas.


Kao samohrana majka, objasnila je, prisiljena je od prijateljice posuđivati 500 kuna za hranu djetetu.

Policija je nije privela, no zaradila je prekršajnu prijavu i zapečatili su joj lokal, ali su joj rekli da će moći otvoriti kad i svi ostali.

Iako se kazne boji, kaže da je trenutno zatvaranje neizdrživo do te mjere da je naprosto nešto morala učiniti.

.

Izvor: 24sata.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.