x

Ova Toyota se proizvodi 40 godina i još uvijek je među najboljima

Toyota nudi tri različite generacije Land Cruisera, a ovaj je najstariji i najbolji

Pogađate, u pitanju je serija J70, model koji uskoro obilježava 40 godina postojanja. Da, ovaj je model inicijalno lansiran daleke 1984. godine, ali se i danas proizvodi. Usprkos nemaloj cijeni, interes za ovim modelom ne jenjava, a kako stvari stoje, to se neće promijeniti još neko vrijeme. Posebno u Australiji gdje je ovaj model u formi kamioneta toliko popularan da izvan gradova ima status pravog "narodnog vozila“. I prije dolaska ove obnovljene izvedbe liste čekanja su se produžile na gotovo dvije godine.

Model će se nuditi i u Japanu, gdje se osvježeno izdanje nudi u kombinaciji kultivisanijeg 2.8 dizelaša s 204 KS i 500 Nm koji je usuglašen sa šestostepenim automatikom. U zatvorenoj formi SUV-a mjeri 4890 mm u dužinu, širok je 1870 i visok čak 1920 mm. Razmak između osovina je 2730 mm.

Australijsko izdanje nudi motor ekvivalentne snage, ali tu je osjetno robusniji 4.5 V8. I naravno, usuglašen je s petostepenim ručnim mjenjačem, a razvija 205 KS pri 3400 o/min uz 430 Nm dostupnih već od 1200 o/min. 2.8 dizelaš je ponuđen kao opcija za manje zahtjevne korisnike.

Kabina je ostala dosljedna originalu, ali je sada modernizovana 6.7-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir te 4.2-inčnim ekranom u sklopu ploče s instrumentima. Kad je pak sigurnosna oprema u pitanju, Toyota je beskompromisna. Iako mu je 40, ovaj model dobiva sistem upozorenja za nenamjerno prelaženje vozne trake, sistem očitanja znakova te automatsku aktivaciju dugih svjetala.

Cijena nije poznata, a biće objavljena u zadnjem kvartalu, kad je planiran i start prodaje. Vrlo je vjerovatno kako će donja granica ostati na oko 60.000 evra, prenosi index.hr.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.