x

OBRATITE PAŽNJU

Ovo je znak na konzervi tune koji pokazuje da je riba ulovljena u radioaktivnim vodama

Oznake FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 ukazuju na radioaktivna područja Tihog okeana

Tuna iz konzerve se često nađe na našem stolu, ali jeste li se ikad zapitali odakle ona dolazi? Taj odgovor se nalazi na ambalaži.

Udruženje potrošača ''Efektiva'' na svom Twitter profilu dalo je primjer tunjevine na kojoj je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih područja koja su obilježena kao rizična, u smislu povišenog stepena radijacije, piše N1.

- U trgovinama se mogu naći proizvodi od ribe koja je ulovljena u ribolovnim područjima koja su obilježena kao rizična, u smislu povišenog stepena radijacije. Jedan od takvih je i ovaj sa slike, na kojem je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih područja Tihog okeana koja su obilježena crvenim slovima, kao posljedica havarije u nuklearnoj elektrani Fukušima. Istina, to se dogodilo prije 12 godina, ali aktivnosti oko ispuštanja radioaktivne vode u more, traju i danas - stoji u objavi.

Police trgovina pune su ribljih proizvoda iz različitih krajeva svijeta, a kada je riječ o “divljoj“ ribi, potrebno je na ambalaži navesti ribolovno područje gdje je ulovljena (za uzgojene ribe zemlja u kojoj se uzgaja). Ribolovno područje je označeno prema međunarodnoj klasifikaciji (FAO + odgovarajući broj). Ovo je važno jer vam daje informaciju je li riba ulovljena u zoni zračenja.

Oznake FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 ukazuju na radioaktivna područja Tihog okeana. U ovom slučaju problematične su upravo oznake FAO 61, 71, 77 i 81 – ali ima i drugih koje ukazuju na rizična ribolovna područja.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.