x

Prijedlog za ručak

Parmezan piletina

Parmezan piletinu poslužite odmah uz kuhanu tjesteninu ili samo uz dodatak svježe ribanog parmezana.

Sastojci:

550 g pilećeg filea,

700 g paradajza,

30 g bijelog luka,

1 mala chili papričica,

1 glavica crvenog luka,

30 g mrkve,

0,5 dl ulja,

25 g maslaca,

3 kašike koncentrata od paradajza,

2 jaja,

oštro pšenično brašno,


prezla, 200 g

mozzarelle,

60 g parmezana,

so, biber,

peršun,

origano.


Priprema:

Opran i narezan paradajz stavite u električnu sjeckalicu s 30 grama očišćenog bijelog luka i šakom peršuna. Usitnite sve u grubu kašastu smjesu i ostavite sa strane do upotrebe.

U loncu na 0,5 dl ulja otopite 25 grama maslaca. Kada su ulje i maslac vrući dodajte 100 grama sitno sjeckanog crvenog luka i sjeckanu osušenu chili papričicu kojoj ste prethodno uklonili sjemenke.

Kada luk postane proziran, dodajte na trakice narezanu mrkvu. Kratko dinstajte, a zatim dodajte usitnjeni paradajz s bijelim lukom uz dodatak 3 kašike koncentrata paradajza.


Začinite umak s malo origana, biberom i soli. Umak poklopite i ostavite kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje oko 20 minuta.

Pileća prsa razrežite na manje komade. Istucite svaki komad tučkom za meso, a zatim posolite s obje strane.

U tri odvojene zdjele pripremite oštro pšenično brašno, razmućena dva cijela jaja i prezlu. Svaki komad piletine prvo uvaljajte u brašno, zatim prebacite u razmućena jaja. Pobrinite se da je jaje prekrilo cijeli komad mesa i da se višak jaja ocijedio s njega. Kada prebacite piletinu u prezlu ponovno koristite “suhu” ruku s kojom ste baratali u brašnu te laganim tiskanjem utisnite što više prezle u meso.


Gotovi panirani komad piletine odložite na papirnati ubrus.

Piletinu pohujte na tavi na srednje jakoj vatri sve dok ne primi zlatno smeđu boju. Pohovanu piletinu odložite ponovno na papirnati ubrus kako bi se s nje upio višak masnoće.

U posudi za pečenje na dno stavite dio umaka od paradajza kojeg ste prethodno pripremili. Preko njega rasporedite komade pohovane piletine. Piletinu zatim posipajte mješavinom 200 grama naribane mozzarelle i 60 grama parmezana, a preko sira stavite preostali dio umaka od paradajza.


Stavite sve u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite onoliko koliko će biti potrebno da se sir rastopi preko piletine.

Parmezan piletinu poslužite odmah uz kuhanu tjesteninu ili samo uz dodatak svježe ribanog parmezana.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.