x

porodični zamak

Pogledajte kako će izgledati novi dvorac Željka Mitrovića na Dedinju! (Foto)

Kompletan projekat porodičnog zamka koji već uveliko, na Dedinju u Užičkoj ulici, gradi vlasnik PINK imperije Željko Mitrović, objavljen je na sajtu “Global design news”, a pored detaljnih informacija o tome kako će izgledati iznutra, prikazane su i fotografije budućeg spoljašnjeg izgleda ove gigantske građevine, kakva dosad nije viđena u Srbiji.

Portal Nova.rs nedavno je objavio da Mitrović gradi novu porodičnu kuću, nakon što je još 2019.godine, zajedno sa suprugom Milicom, postao vlasnik tada najskuplje nekretnine u Beogradu, koju je kupio za 4.5 miliona eura i to, navodno, od kontroverznog biznismena Stanka Caneta Subotića.

Sajt “Global Design News” predstavio je projekat Mitrovićeve kuće kao nešto dosad neviđeno u srpskoj arhitekturi, svojevrsan i impozantan spoj klasičnog i modernog.


Foto: Nova.rs

Sajt navodi da je zamak projektovala beogradska firma M Enterijer u neoklasičnom stilu, koji, kako se navodi na sajtu, u modernoj arhitekturi predstavlja “apsolutni izraz modernog doba, zasnovan na kulturnom nasleđu i vrijednostima”. Takođe, autor teksta ocjenjuje da ovaj projekat prevazilazi ono lično, u ovom slučaju porodično ( ili možda pak, pinkovsko),te da ima za cilj da čitavom Beogradu, a samim tim i Srbiji, izgradi nešto što dosad nije bilo viđeno na ovim prostorima.


Oni koji su uspjeli da ne dobiju akutni meningitis ili pak moždani udar na ovu nadahnutu priču o Željku Mitroviću kao poborniku neoklasicizma, kulture, tradicije, nasleđa i očuvanja vrijednosti, u daljem tekstu na sajtu “Global Design News” mogli su da otkriju još neke detalje o njegovom budućem porodičnom domu. Između ostalog, zgrada je isprojektovana po uzoru na druge beogradske građevine, podignute, mahom između dva rata prošlog vijeka.


Osnova objekta je u obliku obrnutog ćiriličnog slova “P”, čime se dobija centralno i zatvoreno dvorište. Istina, pomenuta zdanja koja su poslužila kao očigledna inspiracija, nisu zidana kao porodična, već naprotiv, nacionalna, poput Narodne skupštine, Tehničkog fakulteta, Narodne banke, Univerzitetske biblioteke, pa čak i Bijelog dvora - rezidencije kraljevske porodice Karađorđević.


Kupole, dvorski ulaz, bazeni na krovu, SPA, teretana, multimedijalne prostorije za koncerte, muzički studio, bioskop, sala za sport, plafoni visoki preko šest metara, četiri lifta, bezbroj spavaćih soba, nepregledne trpezarije, garderoberi na dva nivoa, terasa na vrhu s panoramom Beograda i naravno biblioteka - samo su dio onoga što bi trebalo da se nađe u novom Mitrovićevom neoklasičnom zdanju za očuvanje tradicije.

Zbilja, dosad neviđeno.


Portal Nova.rs piše: "Da ipak bude makar malo viđeno na našem portalu, redakciji nije pošlo za rukom jer nam projktanstka firma M enterijer nije odgovorila na zahtjev da li možemo da preuzmemo i objavimo njihove fotografije koje su prethodno osvanule na “Global Design News”. U ljubaznom telefonskom razgovoru, koji je uzgred ispraćen čuđenjem kako smo došli do informacije da se projekat nalazi na spomenutom sajtu, rečeno nam je da će provjeriti da li postoje mogućnosti da se fotografije ustupe.

Konačan odgovor je nažalost izostao, ali ne i pokušaj da o ovoj temi blagovremeno izvijestimo javnost, zbog čega smo čitaocima obezbijedili prečicu do sajta na kom se nalaze fotografije.

Udahnite duboko i klinknite ovdje, te pogledajte kako će tačno izgledali Mitrovićev dvorac. 

.

.

.

.

.

Izvor: Nova.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.