x

Pojavio se investitor koji je spreman investirati SAAB

NEVS (New Electric Vehicle Sweden) je prije trinaest godina kupio imovinu propalog švedskog proizvođača automobila te je počeo raditi na električnoj verziji Saaba 9-3, koji je trebao imati 175 KS i 466 km dometa, ali nikada nije stigao do faze masovne proizvodnje.

Potom je, par godina kasnije, Evergrande Grupa sa sjedištem u Kini kupila većinski udio kompanije i na kraju u potpunosti otkupila NEVS.

Evergrande, koji je kineski nekretninski div, potom je završio u velikim finansijskim teškoćama pa su i ostaci SAAB-a praktično napušteni, odnosno otpušeno je 95 odsto radnika.

Međutim, ono što je ostalo od SAAB-a nije spavalo. Tim iz NEVS-a odlučio je predstaviti jednu od svojih kreacija, model Emily GT, početkom 2023. Emily GT je velika sportska limuzina koja ima ogromnu bateriju od 175 kWh, s dometom od 965 km.

Otkrivanje Emily GT-a trebalo je predstaviti tehnologiju kompanije i pridobiti investitore za spas projekta.

Izvještaj Saab Planeta potvrđuje da je plan tima uspio. Neidentifikovani investitor potpisao je pismo namjere za kupnju projekta Emily.

U okviru kupoprodajnog ugovora, pogon za montažu u Trolhetanu u Švedskoj ponovno će započeti s proizvodnjom. Više informacija vjerovatno će se pojaviti u narednim danima, ali postoje ozbiljne indicije da je Saab dobio priliku za drugi život.

(HAK Revija)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.