x

Porsche ima novo "čudovište", poznata i cijena

Porscheovo hibridno "čudovište" sa sobom donosi 739 konjskih snaga koje proizvodi 4-litarski V8 motor potpomognut elektromotorom.


Na vrhu piramide Porscheovog nedavno predstavljenog redizajniranog modela Cayenne sada je verzija koja se krije iza naziva Turbo E-Hybrid, a Porsche svoje najnovije hibridno SUV "čudovište" nudi u obe karoserijske verzije.

Najsnažniji Cayenne do sada pokreće hibridna pogonska grupa koju čini 4-litarski biturbo V8 motor i jedan elektromotor, a spomenuti "paket" kombinovano proizvodi 739 KS i 950 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da Porscheov SUV iz mjesta do "stotke" stigne za 3,7 sekundi i razvije 295 km/h.

Coupé verzija uz GT paket stiže do 305 km/h i ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi.

Za napajanje elektromotora koji razvija 176 KS i 460 Nm obrtnog momenta Porsche je pripremio baterije smještene ispod prtljažnika čiji kapacitet iznosi 25,9 kWh što je, prema WLTP normama, dovoljno za prelazak do 81 kilometara bez trošenja benzina.

Na predugoj listi standardne opreme koja stiže uz Porscheovu SUV perjanicu koju krasi "lice" s većim otvorima za protok vazduha izdvaja se višestruko podesivo vješanje, a tu su i adaptivna HD-Matrix LED svjetla. Dinamiku naglašavaju i ogromne crvene kočne čeljusti.

U prostranoj tamnoj kabini koja je obložena kombinacijom kože i aluminijuma dominiraju dva displeja.

Na većem i blago zakrivljenom 12,6-inčni displeju iza upravljača je adaptivna instrumentna tabla, a multimedijalnim sistemom upravlja se preko neznatno manjeg centralno smještenog 12,3-inčnog displeja.

Za novi Cayenne Turbo E-Hybrid (bez opcionih dodataka) u Njemačkoj treba izdvojiti 176.324 evra, a za Coupé verziju 179.775 evra.

Najskuplji i najbrži je Cayenne Turbo E-Hybrid Coupé GT za koji treba izdvojiti 208.454 evra, prenosi b92.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.