x

Porsche teško do dijelova za električne automobile, upitni proizvodni ciljevi

Njemački proizvođač upozorio je u srijedu na probleme u nabavci dijelova za električne modele i prognozirao slabiji rast prodaje u Njemačkoj i Kini u drugoj polovini godine.

Kompanija se suočava sa "velikim izazovima" u nabavci specijalnih dijelova, kao što su visokonaponski grijači, koji bi mogli da ometaju ciljni udio električnih vozila od oko 12 do 14 odsto, rekao je finansijski direktor Luc Meške.

Za postizanje tog cilja biće potrebna mnogo bolja situacija sa nabavkama u drugoj polovini godine, dodao je Meške.

Porsche je prvu polovinu godine zaključio sa 10,7 odsto većom operativnom dobiti od 3,85 milijardi evra. Prihod je povećan za 14 odsto, na 20,43 milijarde evra.

U prvih šest mjeseci ove godine isporučili su 14,7 odsto više automobila, dijelom zbog niske uporedne baze u prvoj polovini prošle godine kada su isporuke bile pogođene blokadom u Kini.

Oporavak kineskog tržišta je slabiji od očekivanog, ističu u kompaniji, a i prodaja na domaćem njemačkom tržištu trebalo bi da posustane, nakon snažnog rasta u prvih šest mjeseci.

Međutim, tržište luksuznih automobila je mnogo otpornije od tržišta masovnih automobila, naglasio je generalni direktor Oliver Blume i dodao da su uspjeli da nadoknade veće troškove stabilnim cijenama i većim brojem prodatih automobila.

U cijeloj 2023. godini kompanija i dalje očekuje prihod u rasponu od 40 do 42 milijarde evra, pod uslovom da se situacija u nabavkama i svjetskoj ekonomiji ne pogorša značajno, prenosi poslovni.hr.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.