x

Poznato kolike su kazne ako vozite presporo

Kada se razgovara o sigurnosti na putevima, često se ističu kazne za vožnju pod uticajem alkohola ili prekoračenje brzine, ali vozači koji voze presporo takođe mogu ozbiljno ugroziti saobraćaj, posebno na otvorenim cestama izvan naseljenih područja te auto-putevima i brzim cestama gdje su dopuštene veće brzine u Hrvatskoj.

Prema informacijama portala "Revija HAK", zakon propisuje da vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava saobraćajni tok ili ugrožava druge učesnike u prometu.

Ako se vozilo kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene ili manja od brzine saobraćajnog toka vozila na tom dijelu puta te stvara kolonu vozila koja ga ne može sigurno preteći, vozač je obavezan na prvom pogodnom mjestu isključiti se iz saobraćaja i propustiti kolonu iza sebe.

Kazna za nepoštovanje ovih odredbi iznosi 130 evra. U slučaju da je brzina kretanja vozila manja od polovine najveće dopuštene, vozač je dužan uključiti sve pokazivače smjera. Kazna za nepoštovanje ove odredbe iznosi 30 evra.

Takođe je važno napomenuti da se brzina kretanja vozila na putu uz normalne saobraćajne uslove ne smije ograničiti ispod 30 kilometara na sat, prenosi "Poslovni".

Izvor: nezavisne.com


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.