x

SKANDAL NA PRVENSTVU

Predsjednik Fudbalskog saveza Španije optužen za seksualno nasilje

Ne prihvatamo da je davanje poljupca bez pristanka nešto „što se događa“, kazala je španska ministrica za rodnu ravnopravnost

Irene Montero, španska ministrica za rodnu ravnopravnost, smatra da je fudbalerka Jeni Hermoso bila u nedjelju žrtva „seksualnog nasilja“.

Hermoso je tokom dodjele medalja predsjednik Španskog fudbalskog saveza Luis Rubiales poljubio u usta bez njene dozvole.

- Ne prihvatamo da je davanje poljupca bez pristanka nešto „što se događa“. To je oblik seksualnog nasilja koje mi žene trpimo svakodnevno, a koji je nevidljiv – poručila je Montero preko Twittera.

Španija je u nedjelju u finalu Svjetskog prvenstva igranog u australskom Sidneju pobijedila u nedjelju 1:0 Englesku.

Osuda javnosti

Prije nego su podigle pobjednički pehar, igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje. Na podijumu, među osobama koje su tom prilikom čestitale igračicama, nalazio se i Rubiales.

Kada je naišla igračica Jeni Hermoso, zagrlio je i rukama privukao njenu glavu ka sebi pa je poljubio u usta, poslije čega se smijao.

- To ne možemo prihvatiti kao nešto normalno. Zadatak čitavog društva je da to ne bude normalna pojava. Neko mora pristati. Samo „Da“, jeste „Da“ – napomenula je Montero.

Nije joj godilo

Hermoso, koja igra za meksičku Pačuku, kasnije je u svlačionici u prijenosu uživo preko Instagrama komentarisala situaciju.

- Eh, nije mi se svidjelo – kazala je, dok je poslije video isječka tog trenutka kazala „Šta ja radim? Pogledaj me, pogledaj“.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.