x

Predstavljen restilizovan krosover Hyundai Creta

Iako se Creta druge generacije i dalje od strane mnogih ljubitelja automobila smatra taze novitetom, u današnje doba je to malo problematično tumačenje, jer krosover koji je debitovao još 2019. godine i nije više tako nov i savremen, kao što je to nekada bio slučaj s vozilom koje je na tržištu provelo osjetno manje od tri godine, ali ne može se reći ni da je po prirodi stvari, zreo za zatezanje bora.

Podsjetićemo da se navedena premijera odnosni na debi Crete obučene u odjelo krosovera namijenjenog kineskom tržištu, onom s oznakom Hyundai ix25.

Opet, za proizvođače koji tek grade ime, što se odnosi i na Hyundai, žustriji tempo modernizacije modela iz game nije neuobičajen, pa čak ni kada je taj ritam zamjene, inoviranja vozila značajno brži od prosjeka u industriji. Tako je i ovo jedan od primjera gdje je Creta ažurirana nakon samo dvije godine provedene u eksploataciji. Creta je sada dobila novu grimasu lica.

Restilizovani azijski krosover je predstavljen u dalekoj Indoneziji. Hyundai je upravo završio s gradnjom fabrike u toj državi i prema planu, Creta će postati prvi model koji će se popeti na proizvodne trake ovih pogona, i to od samog starta, s novom njuškom.

Očigledno je da je sinhronizovan datum početka proizvodnje osvježenog SUV-a s početkom rada korejske kompanije na tlu Indonezije.


Hyundai Creta se proizvodi i u Indiji i u Brazilu, a što se tiče evropskog kontinenta, u prodaji je u Rusiji. U odnosu na tu verziju, izmijenjen je samo anfas vozila i on je sada sveden na stil starijeg brata s oznakom Hyundai Tucson. Prednje svjetlosne grupacije su spuštene nešto niže, dok su dnevna svjetla ugrađena u sekcije po bokovima, odnosno s kraja ogromne maske hladnjaka. Pride, ta svjetla su i skrivena, ne mogu biti zapažena onda kada nisu u funkciji.

Dužina novajlije je nabubrela za 15 milimetara pa doseže kotu od 4.315 mm. Jedina promjena na zadnjem dijelu vozila se odnosi na donju podlogu branika koja je spuštena nešto niže. Dodatno treba naglasiti da točkovi mogu uključivati samo 17-inčne felge.

Što se tiče putničke kabine, važno je reći da indonežanska verzija Crete posjeduje potpuno digitalizovani instrumentacioni klaster s ekranom koji po dijagonali mjeri 10,25 inča, onakav kakav je do sada bio nuđen samo u indijskom izdanju s produženim međuosovinskim rastojanjem i tri reda za sjedenje.

Ali, ugrađeni multimedijalni sistem za lokalno proizvedena vozila će biti samo onaj rudimentarni, propraćen monitorom od osam inča po dijagonali. Informacije o eventualnoj ponudi trećeg reda za sjedenje nisu objelodanjene, ali nije isključeno da se takva mogućnost izrodi u budućem vremenu.


Osvježenu Cretu će Indonežani moći da pazare samo s jednim pogonskim blokom koji je dostupan. To je atmosferska jedinica iz porodice agregata Smartstream. Razvija 115 konjskih snaga iz zapremine od 1,5 litara. Zato će kupci moći da biraju mjenjačku kutiju. U ponudi su šestostepeni ručni mjenjač ili varijator komercijalne oznake IVT.

Pogonski točkovi mogu biti samo oni naprijed, naprosto jer stanovnici jugoistočne Azije ni najmanje ne cijene integralni pogon. Ipak, dostupna su dva režima vožnje koja bi trebalo da donesu neki elementarni nivo snalaženja na negostoljubivim terenima. Nose imena "mud" (blato) i "sand" (pjesak).

Prodaja revidirane Crete će u Indoneziji započeti uskoro, a saopštene su i cijene. Krećemo od 19,5 hiljada američkih dolara, pa naviše.

Na kraju je preostalo i pitanje u vezi modernizacije modela Creta namijenjenog i ostalim tržištima, pa da kažemo i na tu temu koju riječ. Na primjer, Indijci će osvježenu Cretu dobiti sredinom naredne godine jer se tamo model druge generacije pojavio tek početkom 2020. godine.

Nema informacija o ponudi modernizovane Crete Rusima, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.