x

čarobni krajolik

Prirodna čuda Pakistana koja su definitivno vrijedna posjete

Pakistan je poznat po geografskoj veličanstvenosti jer sadrži sve vrste prirodnih fenomena. Jedan od razloga zašto je krajolik tako čaroban jeste što je većina toga netaknuta priroda.

Pustolovni penjači i alpinisti iz cijelog svijeta dolaze u Pakistan kako bi svjedočili ljepoti koju ova zemlja nudi: od najljepših planinskih vrhova do prelijepih pustinja. Ova zemlja ima sve, a ovo su mjesta koja biste definitivno trebali posjetiti.

Princeza nade

U pustinji Makran nalazi se kip koji se zove "Princeza nade". To joj je ime dala holivudska glumica Angelina Jolie tokom posjete Pakistanu. Područje Makrana ima vrlo brze vjetrove koji pušu kroz muljevita brda što je rezultiralo ovom nevjerovatnom prirodnom stijenom.


Jezero Ansoo

Ovo prirodno čudo nalazi se među visokim planinskim vrhovima u dolini Kaghan. Ono što je interesantno jeste da je ovo jezero u obliku suze. Veoma je teško doći do njega, ali svi koji su stigli do vrha bili su zapanjeni njegovom očaravajućom ljepotom.


Toranj Trango

Legendarni toranj Trango nalazi se u području Gilgit Baltistan. Nazvan je "dragulj Pakistana" i visok je 6.286 metara. Smješten je u samom srcu planinskog lanca Karakuram. Ekstremni alpinisti i bungee jumperi iz cijelog svijeta dolaze ovdje da prkose gravitaciji i naprave nemogući uspon na vrh.


Jezero Attabad

Izgleda da je područje Gilgit Baltistana dom mnogih prirodnih čuda. I jezero Attabad je jedno od njih. Tirkiznu ljepotu ovog jezera teško ćete zaboraviti. Dovoljno vam je samo sjesti i uživati u prekrasnom pogledu.


Hram Katas Raj

Hram Katas Raj je drevni kompleks od 12 hramova koji se uzdižu iznad voda jezera Katas. Prema legendi, jezero je nastalo iz jedne od dvije kapi suze koje je Shiva prolio dok je letio noseći mrtvo tijelo njegove supruge Sati. Hram se danas smatra jednim od najsvetijih mjesta u zemlji i o njemu brinu hindusi koji dolaze na hodočašće jednom godišnje.


Pustinja Thar

Pustinja Thar je najveća pustinja u zemlji i nazivaju je srcem Pakistana. To je jedno od najljepših mjesta u Pakistanu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.