x

Probali ste – a da li znate kako rastu

​Da li ste ikada razmišljali o tome kako rastu indijski orah, ananas, kikiriki, susam? Odgovori vas možda iznenade.

Indijski orah

Indijski orah raste na drvetu i njegov plod se odvaja od voćke. Sjeme indijskog oraha ima oblik bubrega, a raste na voću poznatom kao indijska ili kešu jabuka.

Porjeklom je iz Južne Amerike, tačnije iz primorskih oblasti sjeveroistočnog Brazila. Indijski orah su u Indiju prenijeli Portugalci, dok je danas Indija njegov najveći proizvođač.

Kikiriki

Kikiriki je jednogodišnja biljka zanimljiva po tome što poput krompira, plodove razvija pod zemljom. Naraste od 30 do 50 centimetara. Iako bi ga mnogi svrstali u orašaste plodove, kikiriki pripada porodici mahunarki zajedno s graškom, sočivom, pasuljem.

Cvjetovi biljke razvijaju se iznad zemlje, a zatim se zbog svoje težine savijaju i ulaze u zemlju gdje sazrijevaju mahune kikirikija.

Ananas

Ananas, kao i banana, uopšte ne raste na palmama, čak ni na drvetu. To je zeljasta višegodišnja biljka, koja ima oštre duge listove, a plodovi rastu iz središnjeg dijela, na stablu.

Ananasu su potrebne tri godine kako bi dostigao zrelost.

Susam

Susam je jednogodišnja zeljasta biljka. Ima uspravnu četvorouglastu stabljiku, visoku do dva metra. Plod je čaura koja sadrži oko 200 sjemenki.

Vanila

Vanila u prirodi raste kao puzavica do pet metara visine, sa duguljastim, kožastim lišćem i cvjetovima opojnog mirisa, najčešće bijelo-žute ili žuto-narandžaste boje. Svaki cvijet se otvara samo jedan dan u godini na nekoliko sati.

Plodovi vanile su u vidu mahuna dužine oko 15 centimetara na kojima se u toku procesa fermentacije stvara vanilin u vidu kristalnih zrnaca.

Kurkuma

Kurkuma je višegodišnja biljka porodice đumbira i raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korjena pravi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu.

Upravo je taj začin poznat širom svijeta zahvaljujući svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.