x

Provjeren recept za savršen pekmez od šljiva

Ovo je jednostavni, tradicionalni recept za pripremu pekmeza od domaćih šljiva bez dodavanja konzervansa.

Ovako pripremljeni i pasterizirani pekmez bez problema se čuva godinu i više dana.

Potrebno

7 kg šljiva

1 kg šećera

cimet i/ili klinčić i/ili 2 vrećice vanilin šećera (po želji)


Priprema

Šljive oprati, povaditi košpice i navečer staviti u šerpu, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 gr šećera.

Dobro promiješati i ostaviti preko noći da šljive dobro puste svoj sok.


Nakon što su šljive odstajale 10-ak sati, samljeti ih na mašinu za meso, da ne bi ljuska bila prevelika, zatim staviti kuhati uz miješanje.

Po ukusu pred kraj kuhanja dodati cimet i/ili klinčiće i/ili 2 vrećice vanilin šećera, ali imajte na umu da svi ti začini preuzmu fini okus šljiva.


Za ovu količinu šljiva i šećera pekmez treba kuhati otprilike 2,5 sata uz stalno miješanje, pogotovu pred kraj.

Dok je još na vatri i ključa pekmez sipajte u čiste, suhe, mlake tegle, do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.

Nikakva druga sterilizacija ili pasterizacija nije potrebna.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.