x

Recept za Bosansku halvu

Bosanska halva je tradicionalna poslastica koja se najčešće sprema i veže za određene dane u godini. U njoj su sažeti običaji, tradicija...

Sastojci: 125 ml suncokretovog ulja, 250 g brašna, 2 kašike oraha.

Za agdu: 200 g šećera, 125 ml vode, 125 ml mlijeka.


Priprema

1. Skuhajte sve sastojke za agdu.

2. U šerpi zagrijte ulje te na dobro zagrijano ulje dodajte brašno i pržite ga, stalno miješajući dok ne porumeni, tj. dok ne dobije bronzanu boju.

3. Potom lagano dodajite agdu neprestano, ali oprezno miješajući. Miješajte dok smjesa ne postane gusta i dok se ne počne odvajati od zidova posude. U tom trenutku dodajte orahe i promiješajte.

4. Lagano dubokom kašikom ili kašikom za sladoled vadite halvu i servirajte na tanjir.

5. Po zelji halvu možete posuti šećerom u prahu, vanilin šećerom ili mljevenim orasima.

Posluživanje: Poslužite dok je još topla. Halva može stajati u frižideru nekoliko dana.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.