x

ROBIJA SA 5 ZVJEZDICA: Zavirite u najsavremeniji, pametni SRPSKI ZATVOR! Ćelije imaju čak i PODNO GRIJANJE! (FOTO)

Na putu od Pančeva prema Kovinu, na samo dvadesetak kilometara od centra Beograda, krajem godine tešku metalnu kapiju otvoriće najsavremeniji i najbezbjedniji zatvor u Srbiji. Radovi na 10 zgrada završeni su i sve je spremno za prve stanare. Ko će se prvi useliti, još nije poznato, jer odluka o tome tek treba da bude donijeta.

Zdanje opasano visokom kamenom ogradom s puta na prvi pogled više podsjeća na moderni tržni centar nego na zatvor u kom će svi osuđenici sanjati jedan isti san - slobodu. Međutim, novi sistem obezbjeđenja, neprobojna stakla, kontradiverziona vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje svakog automobila koji ulazi, ali i sistem termovizijskih kamera koje će prvi put biti korišten u jednom zatvoru u Srbiji znače da će za osobe iza rešetaka sloboda ostati samo san, do isteka kazne.


 Centralni kompjuter

Ovaj "mali grad" ima kapacitet za smještaj 500 osoba, a sve sobe su dvokrevetne. Prostire se na 10 hektara zemljišta i pored 10 modernih zgrada, u okviru njega nalaze se i tereni za fudbal, odbojku, košarku, radionice u kojima će se obučavati zatvorenici za nova zanimanja, ali i ekonomija na kojoj će oni koji budu smješteni moći da se bave stočarstvom i povrtarstvom. Novina je svakako i sušara za voće, povrće i ljekovito bilje, u kojoj će takođe biti uposleni osuđenici.


- Vrijednost izgradnje i opremanja je 23 miliona eura, od čega Razvojna banka Savjeta Evrope kreditira sa 18 miliona eura, a sufinansiranje Republike Srbije je pet miliona eura i odnosi se, prije svega, na opremanje objekata. Ono što izdvaja ovaj zavod u odnosu na ostale jeste posjedovanje centralnog upravljačkog sistema koji nam omogućava softversko upravljanje svim sistemima u Zavodu, kako sistemima zaštite tako i ostalim sistemima, kao što su grijanje ili hlađenje, na primjer. Ovaj koncept znatno utiče na energetsku efikasnost samog kompleksa. Cijeli sistem funkcioniše po principu "pametnih zgrada" i cilj nam je da se pomoću njega ostvare velike uštede na potrošnji energenata, upravo zbog ovog centralnog upravljačkog sistema - otkrio je za Kurir Dejan Bakić, upravnik KPZ Pančevo.


Senzori sve pokrivaju

Sve ćelije, kako objašnjava upravnik, opremljene su namještajem - krevetima, dušecima, posteljinama, stolovima, stolicama i kasetama za garderobu - koji je pravljen u drugim KPZ - u Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. I na ovaj način ostvarene su značajne uštede.

Kazneno-popravni zavod građen je u skladu sa standardima evropskih zatvorskih pravila i moći će da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije.


- Takođe, ćelije imaju sistem podnog grijanja i hlađenja, koji su takođe povezani sa centralnim upravljačkim sistemom. Primjera radi, tokom trajanja grejne sezone, ukoliko osuđenik otvori prozor, senzori odmah registruju promjenu temperature u sobi, što automatski registruje softver u centralnoj sobi. Reaguje služba obezbjeđenja, dobija informaciju iz centralne sobe u kojoj je tačno sobi došlo do nepravilnosti. To je ono što će nam stvoriti veliku uštedu, a istovremeno je povezano i sa sistemom bezbijednosti - otkrio je Dejan Bakić koje sve novine očekuju osobe koje budu smještene iza rešetaka u KPZ Pančevo.


Foto: Kurir/Telegraf
Izvor: Kurir

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.