x

Stefan Majkić hitno treba našu pomoć!

Stefan Majkić (2016.) je rođen kao zdravo dijete iz uredno vođene trudnoće. Sa dva i po mjeseca dobija prvi epi napad nakon koga detaljnim ispitivanjem ljekari postavljaju dijagnozu Tuberozna skleroza (TSC).

Tuberozna skleroza je multisistemska bolest do koje dolazi mutacijom gena. Spada u rijetke bolesti, neizlječiva je i krajnje nepredvidiva, jer je svaki pojedinac različito zahvaćen bolešću, u rasponu od vrlo blagog stanja do potpune nefunkcionalnosti i teške mentalne retardacije.

Stefanov slučaj, na žalost, nije blag. Stefan ima veliki broj benignih promjena na kori mozga i u samom mozgu, a prethodne tri godine ljekari su pokušavali da uz pomoć velikog broja antiepileptika zaustave napade, ali bez uspjeha. Stefan je zvanično dobio prateću dijagnozu farmakorezistentna epilepsija - epilepsija koju je nemoguće kontrolisati lijekovima. Pored promjena na mozgu, u sklopu bolesti, ima promjene u oba oka i na koži.

Stefan za svoj uzrast pokazuje veliko psihomotorno kašnjenje, još uvijek ne hoda, ne priča i razumijevanje je na niskom nivou. Svakodnevno su mu neophodni tretmani fizikalne terapije, senzorne integracije, logoped, defektolog i razne vrste terapija i stimulacija koje bi mu mogle pomoći. Zbog potpune neizvijesnosti u kom pravcu bolest može ići, porodica je prinuđena da probam i priušti mu sve što može makar i u najmanjoj mjeri da ubrza njegov razvoj.

Sada je primarna posjeta TCH, klinici u Hjustonu, radi dodatnih najsavremenijih dijagnostičkih pregleda koji će pomoći u donošenju odluke da li i koji hirurski zahvat može pomoći Stefanu, kao i sprovođenje samog zahvata. U Srbiji se ova vrsta dijagnostike i intervencije ne pruža pacijentima sa TS. U Americi je standardna procedura, a sama operacija može znatno uticati na dalji razvoj djeteta i kvalitet života.

Stefan je veselo i ljubavlju okruženo dijete. Pomozite da učinimo sve što je moguće da Stefan dobije šansu za srećnije djetinjstvo i kvalitetniji život.

Naše malo Stefanu znači sve! Budimo humani!

Pomozimo Stefanu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 731 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human731 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-555318-97

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004285.7

IBAN: RS35160005400004285751

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.