x

Stellantis razmatra ozbiljne rezove u 2022. godini. Moguće je da će do 1400 radnika zaposlenih u francuskim pogonima ostati bez posla

U Evropi se puno govori o uticaju električne transformacije na pad broja zaposlenih u automobilskoj industriji. Moguće je da će francuski zaposlenici Stellantisa uskoro osjetiti posljedice promjena na svojoj koži.

Kako je izvijestila agencija Reuters pozivajući se na interne sindikalne izvore u koncernu, Stellantis razmatra ozbiljne rezove u 2022. godini. Moguće je da će do 1400 ljudi zaposlenih u francuskim pogonima ostati bez posla.

Potvrde li se izvješća u stvarnosti, bit će to još jedan val smanjenja, nakon što su se prošle godine oprostili oko 1380 radnika koje su poslani u prijevremenu penziju ili potaknuti otpremninama. “Očekujemo nastavak ove godine. Bit će to oko 1300-1400 otpuštanih”, kaže jedan izvor na koji se poziva Reuters.


Iako su službeni razlozi odluke nepoznati, poznato je da proizvođači traže uštede usmjeravajući sva moguća sredstva u razvoj elektromobilnosti. Transformacija sa sobom nosi žrtve. Još prije nekoliko mjeseci Luc Chatel, predsjednik francuske udruge La Plateforme Automobile, istaknuo je da bi razvoj elektromobilnosti mogao isključiti i do 25 posto sadašnjih zaposlenika iz industrije.


Ne samo zbog potrebe smanjenja troškova, već i velikih tehnoloških promjena, poput smanjenja uloge motora s unutrašnjim sagorijevanjem, a time i postrojenja koja ih proizvode. Nema garancije da će se svi zaposlenici zaposliti u “novoj motorizaciji”, a izvješća o potencijalnim otpuštanjima u Stellantisu pokazuju koliko će ih morati računati s promjenom djelatnosti.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.