x

sve je važno

Stres trudnice mnogo utječe na djetetovo zdravlje nakon rođenja

Mnoge majčine navike i osobine utiču na bebino zdravlje i stanje nakon rođenja, ali jedna od najbitnijih stvari jeste stres koji može biti krucijalan za bebu.

Stres majke može uzrokovati da se ranije porodi ili da njeno dijete bude premršavo pri rođenju. Iako možda djeluje iznenađujuće, najosjetljivi dio je prvo tromjesečje, kada je najlakše utjecati na razvoj bebe. Zbog toga treba posebno obratiti pažnju da se majka ne stresira.

Beba također može imati manji IQ, te se njen mozak može razvijati slabije ukoliko se njena majka više stresira. U razvijanju bebinog mozga učestvuje mnogo stvari, ali jedna od osnovnih jeste psihičko stanje majke za vrijeme trudnoće. Sve što osjeti majka, osjetit će i dijete.

Majčino raspoloženje također utiče na bebin san nakon rođenja. Bebe čije su majke doživljavale više stresa i anksioznosti tokom trudnoće su imale probleme sa spavanjem do tridesetog mjeseca života. S druge strane, bebe čije se majke nisu nikako uznemiravale nisu imale nikakvih problema.

Naposlijetku, ukoliko je majka sklona anksioznosti, depresiji i stresu, istim stvarima će biti sklono i njeno dijete. Ovo može utjecati i na najmanje detalje kao što su dječije druženje sa drugom djecom na igralištu. Djeca čije su majke bile opuštenije za vrijeme trudnoće obično nemaju problem sa upoznavanjem novih ljudi, dok se druge bebe mogu ustručavati i bježati od novih ljudi.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.