x

PRVAKINJA BIH

Talentovana šahistkinja Merjem Džafić ide na SP, novac skupili dobri ljudi

Desetogodišnja Merjem Džafić, šah je uz trenera Ahmeda Ćorića i oca Jakuba, počela intenzivno igrati prije dvije godine i postala prvak države

Desetogodišnja djevojčica Merjem Džafić iz Gračanice, prvakinja u šahu u Bosni i Hercegovini u svojoj kategoriji, nakon svih peripetija i problema oko obezbjeđenja pozamašne sume novca, u oktobru sigurno ide na svjetsko prvenstvo u šahu u Egipat.

Ovo nam je večeras u 18 sati potvrdio njen otac Jakub Džafić, vraćajući se iz Sarajeva, sa prijema kod člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.


- Dileme Bogu hvala više nema, moja kćerka Merjem će učestvovati na svjetskom prvenstu u šahu, koje se od 14. do 27. oktobra održava u glavnom gradu Egipta, u Kairu.

Nakon što je učešće bh. šampionke, pobjednice na više međunarodnih jakih turnira bilo došlo u pitanje zbog pozamašne sume novca koji se do 24. ovog mjeseca mora uplatiti, odlazak u Kairo je bio došao u pitanje.

Mi, njeni roditelji bili smo tužni i pomalo frustrirani i pitali se, pa zar država koju će Merjem predstavljati na Svjetskom prvenstvu nije kadra pomoći nam. I zbog toga i zbog djevojčice koja je do prvaka države došla trenirajući šah kod trenera Ahmeda Ćorića i mene, jer sam i ja šahišta, za svega dvije godine stigla do šampionske titule.


Na svu sreću, to se riješilo. Za dvije avionske karte, za Merjem i mene kao pratioca treba izdvojiti 1.800 eura, boravak pratioca je 1.244 eura, kotizaciziju od 170 eura smo uplatili iz kućnog budžeta.

U ponedjeljak će i gradonačelnik Gračanice Nusret Helić iz gradskog budžeta pomoći odlazak na prvenstvo i pomoći i Merjem i Muhamedu Šišiću - rekao je Jakub Džafić, otac talentovane Merjem, za portal "Avaza".



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.