x

U Italiji je u martu 2020. preminulo 49,4 posto više osoba nego u martu prošle godine!

Italijanski zavod za statistiku (ISTAT) objavio je podatke o smrtnosti u Italiji koji pokazuju da je u martu 2020. godine u ovoj zemlji preminulo 49,4 posto više osoba nego u martu prošle godine.

Pandemija koronavirusa je najveću štetu načinila stanovništvu na sjeveru Italije gdje je daleko veći broj preminulih zbog posljedica bolesti Covid-19, nego u južnim dijelovima zemlje. Zanimljivo je kako je čak u martu ove godine bilo 1,8 posto manje mrtvih na jugu Italije u odnosu na mart 2019. godine.

Podaci ISTAT-a koji obuhvataju 87 posto populacije Italije, u mnogome će pomoći italijanskim vlastima da procijene efekte koronavirusa na ukupnu stopu smrtnosti prema spolu i dobi stanovnika ove zemlje. Analizirani su podaci za 6.866 italijanskih općina, od ukupno 7.904, odnosno za ukupno 87 posto općina.


Najveće povećanje stope smrtnosti, u procentu od 91 posto, zabilježeno je upravo u oblastima gdje je bila najteža epidemiološka situacija. To je uglavnom prostor koji obuhvata 37 provincija na sjeveru Italije. U svim ovim provincijama smrtnost stanovništva u mjesecu martu je više nego udvostručena u odnosu na podatke za mjesec mart od 2015. do 2019. godine.

Kada se uzme period od 20. februara do 31. marta ove godine, smrtnost u Italiji povećala se sa 65.592 na 90.946 smrtnih slučajeva u odnosu na isti period prošle godine. Nešto više od polovine ovog povećanja su smrtni slučajevi povezani s koronavirusom, dok su najteže pogođeni gradovi Bergamo, Cremona, Lodi, Brescia, Piacenza, Parma i Lecco.


Među umrlima je najviše bilo muškaraca u dobi između 70 i 79 godina kojih je 2,3 puta više preminulo u martu ove godine nego u martu 2019. godine. Također, 34,7 posto preminulih koji su bili pozitivni na koronavirus, imali su odranije i neka druga oboljenja.

S druge strane, na jugu Italije manje je preminulih u martu ove godine u odnosu na prošlogodišnji mart. U glavnom gradu Rimu u martu 2020. preminulo je 9,4 posto manje osoba nego što je to bio slučaj u mjesecu martu proteklih pet godina. Također je i u Napulju bila manja smrtnost za 0,9 posto.



(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.