Ukusno, brzo, fino: Malinaste poslastice
Osvježavajuće maline omiljeno su ljetno voće mnogih ljudi. Iako spada u skuplje voćke, zbog njenog ukusa i benefita po zdravlje, ne treba da vam bude žao da izdvojite novac za nju!
Naime, maline sadrže tanin, flavonoide i organske kiseline, pa se koriste u liječenju srčanih bolesti. Poboljšavaju probavu i ubrzavaju metabolizam, pa su odlične ukoliko ste na dijeti, a možete da iskoristite čak i listove maline za pravljenje čajeva.
Ekstrakt maline djeluje protiv virusa i snižava šećer u krvi, tako što stimuliše pankreas na lučenje insulina.
Odlična su zaštita protiv malignih bolesti, jer sprečavaju razmnožavanje ćelija raka. Ove bobice su i prava riznica ključnih materija - sadrže 170 mg kalijuma, 40 mg kalcijuma, 30 mg magnezijuma, 25 mg vitamina C, a svega 0,3 g masti na 100 grama.
S obzirom na to da je njihova sezona u jeku, prava je prilika za pripremu neodoljivih recepata s ovim slatkim bobičastim voćem.
PUSLICE
Sastojci:
3 bjelanca
250 g šećera
2 kašike soka od limuna
250 g oraha
Za fil:
3 žumanca
4 kašike šećera u prahu
125 g putera
maline
Priprema:
Ulupati bjelanca, dodati limunov sok, postepeno dosipati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst snijeg. Blago umiješati orahe. Kašikom vaditi masu i spuštati na podmazan pleh. Sušiti u rerni na 150 stepeni.
Za to vrijeme umutiti puter, šećer i žumanca. Na jednu puslicu špricom staviti kremu, pa nekoliko malina, pa ponovo malo kreme kako bi se zalijepila druga puslica. Staviti u frižider da se ohladi i poslužiti.
VEGANSKI SLADOLED
Sastojci:
500 g malina
2,5 dl kokosovog mlijeka ili kokosove vode
datule ili prirodni zaslađivači (med, slad, sirupi)
nekoliko listova metvice (po želji)
Priprema:
U blenderu dobro izmiješajte maline, prirodni zaslađivač i metvicu (po želji). Ako koristite zamrznuto voće, dodajte samo malo kokosovog mlijeka ili vode da se sastojci lakše izmiješaju.
Stavite u posudu i stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Kad se potpuno smrzne, izvadite i ponovno stavite u blender. Dodajte kokosovo mlijeko ili kokosovu vodu i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Ponovo smrznite i poslužite hladno u zdjelicama. Sladoled može stajati dosta dugo, dok god ga ne pojedete do kraja.
PALAČINKE
Sastojci:
Preljev od malina
200 g malina
2 kašičice kukuruznog brašna
2 kašičice javorovog sirupa
300 ml vode
Palačinke s kokosom
140 g višenamjenskog brašna
2 jajeta
300 ml kokosovog mlijeka
2 kašičice kokosovog brašna
malo suncokretovog ulja
Priprema
Odvojite sa strane šest malina. Za preljev pomiješajte kukuruzno brašno s jednom kašičicom vode i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Umiješajte preostalu vodu i kuvajte dok se ne zgusne. Pred kraj dodajte maline i javorov sirup i dobro promiješajte. Procijedite umak kako biste uklonili sjemenke.
Za palačinke izmiješajte sve sastojke.
Zagrijte malo ulja u tavi i pecite palačinke jedan minut sa svake strane. Poslužite palačinke s preljevom od malina.
TORTA
Sastojci za biskvit:
5 bjelanaca
5 kašičica šećera
3 kašičice brašna
1/2 praška za pecivo
1 dl mlijeka
Sastojci za kremu:
5 žumanaca
50 g šećera
500 g mascarpone sira
2 dl pavlake za šlag
6 listića želatina
150 g malina
300 g malina
Priprema biskvita:
Bjelanca sobne temperature mutiti mikserom, dodavati kašičicu po kašičicu šećera uz neprekidno mućenje. Dodati brašno i prašak za pecivo i lagano kuvačom umiješati.
Koru peći u kalupu promjera 28 cm 10-15 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni Celzijusa.
Priprema kreme:
Umućena žumanca i šećer kuvati na pari do 72 stepena Celzijusa. Ohladiti. Mikserom umiješati sir, tučenu slatku pavlaku i otopljeni želati.
Ostala priprema:
150 g malina usitniti u blenderu i procijediti. Sok od malina umiješati u pola kreme. Ispečeni biskvit preliti vrućim mlijekom i ohladiti. Na biskvit složiti 300 g malina te preliti kremom od malina. Ohladiti u zamrzivaču te preliti bijelom kremom. Tortu držati u frižideru oko 10 sati prije posluživanja.
JOGURT KOLAČ
Sastojci:
4 jajeta
1 čaša šećera
1 vanilin šećer
1/2 čaše ulja
1 čaša tekućeg jogurta
1 1/2 čaša glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
naribana korica manjeg limuna
350 g svježih malina
Priprema:
Napomena: Kao mjeru za sastojke koristite čašu od jogurta.
Bjelanca izmiksajte u čvrsti snijeg, a žumanca dobro izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje, jogurt i limunovu koricu.
Nastavite smjesu miksati na najmanoj brzini pa postupno dodajte brašno u koje ste dodali prašak za pecivo.
Na kraju špatulom lagano umiješajte snijeg od bjelanaca.
Pripremljenu smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje (20x30 cm), a po vrhu ravnomjerno rasporedite maline.
Kolač pecite 20-25 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, pospite s malo šećera u prahu i poslužite se.
O malinama:
Malina (lat. Rubus idaeus) je zeljasta biljka iz porodice ruža.
Vjeruje se da je malina porijeklom iz južne Azije i da je toliko stara da su je jeli i pećinski ljudi. Tokom mnogih vijekova cijenjena je kao ljekovita biljka.
Stari Grci pripisivali su joj moć podsticanja plodnosti, a u tu svrhu više su koristili njene listove nego plodove. Međutim, očaravajući ukus ploda maline najzaslužniji je za njen današnji status vrhunski popularnog voća.
Ljekovitost lista maline
Plodovi maline veoma su ukusni i zdravi, ali ljekovitost listova mnogo je veća od plodova.
Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer liječi mnoge tegobe ženskih organa. Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscjetka. Može se piti prije, tokom i nakon poroda. Redovno konzumiranje čaja od listova maline tokom trudnoće jača i tonizira matericu, sprečava pobačaj, pomaže tokom poroda i sprečava jako krvarenje nakon poroda.
Nakon poroda ubrzava oporavak materice i podstiče stvaranje mlijeka.
S konzumiranjem ovog čaja počnite od trećeg mjeseca trudnoće. Pijte dvije do tri šoljice na dan.
Čaj se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje dječjih proljeva i kod očnih oboljenja.
Priprema čaja: kašičicu lista maline prelijte šoljicom vruće vode. Pijte toplo.
Napomena: Čaj od lišća maline ne preporučuje se ako ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj. U svakom slučaju, prije konzumiranja potrebno je konsultovati se s ljekarom.
Ljekovito djelovanje maline:
- sprečava pretilost,
- reguliše nivo šećera u krvi,
- smanjuje djelovanje slobodnih radikala,
- pruža zaštitu od sunca,
- smiruje kožne tegobe,
- pomaže kod ženskih bolesti,
- osnažuje imunitet,
- štiti od bolesti srca i krvnih žila,
- snižava visoku temperaturu.
(Nezavisne novine)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.