x

Varivo za hladne dane

Od sušenog graška mogu se napraviti različita jela – juhe, variva, namazi i umaci. 

No on se rijetko koristi. Većina uglavnom poseže za svježom ili zaleđenom varijantom koja iziskuje kratku termičku obradu. Sušeni grašak dugo se kuha. No idealan je sastojak za krepka variva koja odlično zasićuju i griju u hladnom dijelu godine.


Sastojci: 400 g sušenog graška, 100 g ječma, 2 l vode ili povrtnog temeljca, 3 mrkve, 3 manja krompira, 2 stapke celera,1 luk, 2-3 čehna bijelog luka, 1 lovorov list, pola kašičice sušenog bosiljka, pola kašičice sušenog timijana, so i biber po želji, šaka svježeg peršuna za ukrašavanje, ulje za pirjanje.


Priprema:

1. U velikom loncu te na malo masnoće prepirjajte luk dok ne omekša. Dodajte nasjeckani bijeli luk i pirjajte još oko pola minute.

2. Dodajte grašak, ječam, vodu i lovorov list. Na laganoj temperaturi kuhajte sve zajedno oko dva sata.

3. U lonac dodajte nasjeckanu mrkvu, celer, krompir i začine. Kuhajte sve zajedno još sat, odnosno dok se grašak i povrće ne skuha do kraja.

4. Poslužite toplo sa svježim peršinom i kriškom hljeba.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.