x

Volkswagen sprema nešto novo

​Volkswagen nikada nije bio majstor u davanju imena svojim modelima, iako i dalje izgleda kao majstor finese u poređenju, primjera radi, Audijem.


Podsjećanja radi, neki modeli su nazvani po vjetrovima (Passat, Scirocco...), ali kasnije je išlo sve teže pa je naziv Volkswagen Taigo navodno nastao kombinacijom riječi tigar i tajga.

T-Roc je kombinacija slova T koje je zaslužno za nomenklaturu SUV vozila u Volkswagenu i engleskog rocka, tj. rocka.

Tiguan je opet tigar i iguana, Touareg je dobio ime po plemenu Tuareg. Pojavom električne energije Volkswageni su dobili ID prefiks i redne brojeve koji označavaju veličinu automobila.

Nomenklatura je jednostavna, logična i nije vam potreban doktorat da biste je razumjeli. A sada će biti puno teže.

Živimo u vremenima kada imena treba patentirati da ih niko drugi ne koristi. Zahvaljujući tome su osigurana prava proizvođača, ali s druge strane postoje ljudi koji su specijalizovani za praćenje patentnih prijava, zahvaljujući čemu oni prvi znaju šta pojedini brend planira. I tako je otkriveno kako će se zvati novi modeli Volkswagena. Držite se čvrsto:

Tivas

Tyber

Therion

Teria

Tarokko

Taroko

Slovo T odaje da se radi o segmentu SUV-ova i crossovera, ali Volkswagen je 2018. pokazao pickup nazvan Tarok, možda je to neka vrsta nastavka.

S druge strane, biće smiješno čitati komentare o tome što je bolje: Tarokko ili Taroko. Inače, ovi nazivi možda upućuju na to da će novi modeli ići u Kinu, jer se tamo nalazi nacionalni park Taroko, pa bi to moglo biti približavanje prema najperspektivnijem tržištu automobila u nadolazećim godinama.

Ime Therion, što je grčki naziv za divlju zvijer, svakako izaziva poštovanje. Jedno je sigurno, sve ovo obećava da će biti luda ofanziva modela, prenosi b92.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.