x

Žele samo SUV, pa Mercedes prestaje da pravi C-klasu

Popularnost SUV segmenta utiče na prodaju Mercedesovih sedana u SAD, zbog čega se njemačka kompanija odlučila na drakonski potez.

Gigant iz Štutgarta će prestati da pravi C klasu u svom pogonu u Alabami kako bi povećao kapacitete za sklapanje GLE i GLS modela.

Mercedes očekuje još veći rast prodaje GLE s obzirom da će uskoro stići nova generacija popularnog SUV kupea.

Procijenjuje se da će prodaja Mercedesovih SUV-ova srednje veličine porasti za 28 odsto u naredne četiri godine, a kompletnog segmenta za 30 odsto.

U međuvremenu, prodaja C klase je u SAD doživjela pad od skoro 50 odsto u posljednje tri godine, sa 81.886 jedinica 2015. na samo 46.986 prošle godine.

Procjenjuje se da će u 2019. Mercedes prodati 3.000 primjeraka svog sedana manje, čime će udio u proizvodnom kapacitetu fabrike u Alabami pasti na 19 odsto, u odnosu na 31 odsto od prije četiri godine.

"SUV je savršeno vozilo za SAD. Amerikanci vole svoju prostranost, kao i pogodnost SUV-ova", rekao je prošlog mjeseca Ola Kalenijus, koji će uskoro naslijediti Ditera Cečea na mjestu izvršnog direktora Daimlera.

Mercedes bi trebalo da izbaci novu generaciju C klase oko 2021. godine, a zbog gašenja proizvodnje u SAD ona će se onda praviti u pogonima u Bremenu (Njemačka), Istočnom Londonu (Južna Afrika) i Pekingu (Kina), gdje se pravi i produžena verzija namijenjena ekskluzivno za lokalno tržište.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.