x

oglasio se i portparol predsjednika ukrajine

Zelenskom nije dozvoljeno da se obrati na Pjesmi Evrovizije!

Organizatori Pjesme Evrovizije odbili su navodno molbu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se preko video veze obrati na finalu tog muzičkog takmičenja. Iz kabineta Zelenskog tvrde, međutim, da ukrajinski predsjednik nije tražio obraćanje na finalnoj večeri.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) koja vodi Pjesmu Evrovizije saopštila je da bi dozvoljavanje Zelenskom da se obrati prekršilo "nepolitičku prirodu tog događaja“.

"Uprava Evropske radiodifuzne unije nažalost ne može da odobri zahtjev Zelenskog da se obrati iako je upućen sa pohvalnim namjerama, pošto bi to bilo protiv propisa događaja“, saopštili su organizatori.


Kako je na fejsbuku napisao Sergej Nikiforov, portparol Zelenskog: "Kabinet predsjednika Ukrajine nije kontaktirao organizatore takmičenja Pjesme Evrovizije kako bi ponudio da se Volodimir Zelenski onlajn obrati tokom finala ili u bilo kojoj drugoj fazi takmičenja".

Evrovizija i politika

Evrovizija je, osnovana 1956. da pomogne kontinentu razorenom ratom nastoji da odvoji muziku od politike. Otvoreno politički tekstovi, znaci i simboli su zabranjeni.

Ali, kako navodi AP politika ne može potpuno da bude isključena.


Rusija je isključena iz takmičenja poslije početka njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Bjelorusija je izbačena prethodne godine zbog toga što njena vlada suzbija kritičke glasove.

Na prošlogodišnjoj Pjesmi Evrovizije pobijedila je Ukrajina, a Velika Britanija kao drugoplasirana je uskočila da bude domaćin takmičenja ove godine u njeno ime.

Nastupi iz 26 zemalja će se takmičiti na finalu Pjesme Evrovizije u areni u Liverpulu u subotu, a kovoditeljka će biti ukrajinska pjevačica Julija Sanina. Nastupiće i prošlogodišnji pobjednik Kaluš Orkestar i drugi ukrajinski izvođači i slike Ukrajine će biti prikazane prije svakog nastupa.

.

.

.

Izvor: Slobodna Evropa

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.