x

ODRŽAN ČETRDESETODNEVNI POMEN

Životi nevine djece se ne mogu vratiti, tužno je ovo vrijeme: Građani jučer čitavog dana dolazili ispred OŠ Vladislav Ribnikar!

Ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru jučer je održan četrdesetodnevni pomen za deset nevinih žrtava ubijenih 3. maja u nezapamćenom masakru koji je počinio 13-godišnjak, učenik ove škole.

Tuga, suze, ljudi koji razmjenjuju poneku riječ utjehe i zagrljaje mogli su se vidjeti jučer na mjestu stradanja osam djevojčica, jednog dječaka i dugogodišnjeg čuvara škole D. V. Ogledna osnovna škola "Vladislav Ribnikar" jučer je bila otvorena od 10 do 18 časova za sve one koji su željeli da polože cvijeće u znak sjećanja na stradale.

Na školskoj klupi ispred ulaza u školu stajao je bijeli ram s fotografijama svih nastradalih, kao i saksija s bijelim cvijećem i bijeli vijenac. Plišane igračke koje su bile poređane po prozorima škole budile su tugu u svakome. Građani su jučer tokom cijelog dana bez velikog zadržavanja dolazili na ulaz u školu na Vračaru, gdje su u miru i tišini ostavljali cvijeće i svijeće.


- Šta smo dočekali, da sahranimo djecu, one koji su tek počeli da žive - rekla je jedna baka koja je došla da zapali svijeću ispred škole. Jedva se pridržavala za kolica koja je vukla, ali ipak je došla da oda počast nedužno nastradalim učenicima. Njena vršnjakinja došla je s drugog kraja grada iz istog razloga. Pognute glave čekala je pred školom da položi cvijet.

- Došla sam da odam počast malim anđelima koji su postradali. Nema riječi utjehe, čini mi se da je sve zatajilo, a životi tih anđelčića više se ne mogu vratiti. Što je najgore, ovo je tužno vrijeme za sve, za prosvjetu, ma za sve - rekla je neutješna baka iz Krnjače.


Žena srednjih godina držala je dijete pribijeno uz sebe, grlila ga, došla do fotografije ubijenih koja se nalazila na školskoj klupi i pomilovala je, a potom zapalila svijeću. Na tužnom skupu mogle su se vidjeti i cijele porodice - roditelji su poveli svoju djecu, koja su nosila bijelu ružu. Policija je dežurala ispred i oko škole, dok je ekipa Hitne pomoći bila prisutna i dijelila vodu građanima koji se nisu osjećali dobro.

Podsjetimo, učenik sedmog razreda je kobnog jutra došao u školu naoružan očevim pištoljima i Molotovljevim koktelima. Po ulasku u školsko dvorište, kad je već bilo zvonilo za početak prvog časa, prvo je pucao u školskog čuvara. Potom je u holu škole i kabinetu historije ubio devetoro đaka, dok je ranio njih petoro, kao i nastavnicu historije.

.

.

.

Izvor: Kurir

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.