x

Novi roadster

BMW Z4 zablistao u punom sjaju

Nakon dugog čekanja, brojnih špijunskih fotografija i glasina, kompanija BMW je konačno predstavila novi Z4.

Na fotografijama u galeriji je model M40i s rednim 6-cilindričnim motorom i First Edition specifikacijama, ali on neće prvi stići u salone, nego će to biti Z4 30i koji će se pojaviti u prodaji u proljeće 2019. godine. Snažniji M40i ne treba očekivati prije drugog kvartala naredne godine.


M40i pokreće 3,0-litarski redni šestak s turbopunjačem, koji u verziji za evropsko tržište isporučuje 335 KS. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h mu je potrebno blizu 4,4 sekunde. Moguće je da verzija za američko tržište bude još snažnija. Automobil posjeduje prilagodljive amortizere, M Sport kočnice i elektronski kontrolisan stražnji diferencijal. BMW nije otkrio sve detalje među kojima su snaga i cijena, ali će to učiniti 18. septembra.


Produkcijski BMW Z4 izgleda čak i bolje od onoga što smo mogli vidjeti na fotografijama koje su se pojavljivale ranije. First Edition verzija je lakirana u Frozen metalik narandžastu boju, naprijed je kombinacija mrežastih rešetki i usisnika koja predstavlja sportsku estetiku, prepoznatljivi BMW-ovi "bubrezi" su nešto širi i protežu se duž nosa automobila, a tu su i nova prednja svjetla.


Otvori iza prednjih točkova služe za odvođenje vrućeg zraka dalje od kočnica. Za razliku od aktuelnog modela Z4, novi je dobio mekani krov. Crni 19-inčni naplaci imaju pet parova duplih krakova, a veoma kratak stražnji kraj posjeduje spojler koji je smješten na vrhu poklopca prtljažnika. Nazad su i izduvne cijevi trapezoidnog oblika.


Unutrašnjost modela Z4 je bogato tehnološki opremljena, tu je digitalna instrument tabla, široki infotainment ekran, mali ekran za kontrolu grijanja, ventilacije i klima-uređaja (HVAC). Centralna konzola sadrži dugmad za promjenu moda vožnje, ručicu mjenjača te rotirajući kontroler za infotainment sistem. Putnici se smještaju u sportska sjedišta, a za dobar zvuk se brine Harman Kardon Surround Sound stereo sistem.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.