x

Legendarni teniser

Boris Becker osuđen na zatvorsku kaznu!

Legenda tenisa Boris Becker osuđen je na dvije i po godine zatvora, prenosi BBC.

Razlog zbog kojeg legendarni njemački teniser mora u odslužiti zatvorsku kaznu je pokušaj skrivanja novca i drugih dragocjenosti u vrijednosti od čak dva i po miliona funti u stečajnom postupku s namjerom izbjegavanja plaćanja dugova.

Nakon što je Nijemac 2017. proglasio bankrot, sud je ispitao navodni stečaj. Tijekom istrage pokazalo se da je 54-godišnjak zadržao sredstva kojima je mogao podmiriti dugove. Boris Becker namjerno je prebacivao velike iznose na druge račune u junu 2017. kako bi novac bio izvan dohvata tužiteljstva.

Popis skrivene imovine uključuje, između ostalog, dvije nekretnine u Njemačkoj, jednu u Londonu, račune i brojne kredite uzete od banke prije podnošenja zahtjeva za stečaj.


Na popisu skrivene imovine nalaze se i Beckerovi trofeji. To uključuje pehare za pobjede na Wimbledonu 1985. i 1989., Australian Open 1991. i 1996. te zlatnu olimpijsku medalju 1992. godine. U julu 2019. na aukciji su stavljena 82 Beckerova predmeta, koji su ukupno koštali 765.000 eura. Međutim, to je omogućilo samo djelomičnu otplatu duga.

Kada je proglasio stečaj, dugovi su mu bili procijenjeni na čak 60 miliona eura. Osim toga, Becker je trebao sakriti novac koji je dobio prodajom autokuće Mercedes. U ovom slučaju riječ je o iznosu od 1,13 miliona eura.

Sud je odlučio slučaj privesti kraju i Njemcu je teretio 24 optužbe, no Becker nije priznao krivnju. Sljedeće ročište održano je u martu ove godine, a još jedno u srijedu, 6. aprila.


Nakon trodnevnog vijećanja, Becker je u stečajnom postupku proglašen krivim po četiri tačke. Te optužbe uključuju: prodaju imovine u Leimenu upravitelju, udjele u Breaking Data Corp, neotplatu zajma od 825 hiljada eura u banci u Lihtenštajnu i prijenos iznosa od 430 hiljada eura različitim primateljima nakon stečaja.

Becker je oslobođen optužbi da ima skrivene trofeje i zlatnu olimpijsku medalju, ali je malo vjerojatno da će mu još uvijek biti dopušteno da zadrži trofeje. Sam Becker je svjedočio da ne zna gdje se oni nalaze.

Donošenje konačne presude zakazano je za današnji dan i njemačka legenda morat će u zatvor dvije i po godine. Na ovu kaznu ima pravo žalbe. 


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.