x

Čemu služi lažni punjač za električna vozila

Nizozemska kompanija Total Safety Solutions lansirala je utikač za punjenje EV bez kabla.


Koriste ga hitne službe kada dođe do udesa električnog ili plug-in hibridnog automobila.

Izumitelji ovog utikača za hitne slučajeve su nizozemski vatrogasci Ralf Adams i Jan Vijnans. Inovacija je motivisana opasnim uslovima rada službi bezbjednosti kada električni automobili ostanu uključeni nakon saobraćajne nezgode.

Oštećeno električno vozilo je često i nakon udesa sa mjenjačem u položaju za vožnju napred ili nazad. U tom trenutku službe za hitne intervencije ne znaju da li je automobil još "upaljen" jer se ništa ne čuje, s obzirom da je u pitanju električni pogon.

Tada je još moguće da povrijeđeni vozač nehotice pritisne papučicu gasa i automobil krene, pa posljedice mogu biti tragične. Često je potrebno dosta vremena da se stvori bezbjedno radno okruženje za hitne službe, dijelom zato što električno vozilo prvo mora biti potpuno isključeno.

Zahvaljujući utikaču za hitne slučajeve, ovo se može uraditi za samo nekoliko sekundi. Princip je jednostavan: električni automobil misli da je povezan sa stanicom za punjenje, nakon čega kontrolni sistem stavlja automobil u neutralan položaj i, u mnogim slučajevima, aktivira parkirnu kočnicu.

Svjetlosni signal na utikaču pokazuje spasiocima da li je bezbjedno raditi oko automobila, ali i na samom vozilu.

Iako svaki utikač zahtijeva drugačiji signal, ovaj model za hitne slučajeve simulira različite protokole punjenja svih električnih automobila. Danas se isporučuje u pedesetak zemalja, uključujući skoro cijelu Evropu, ali i SAD, Kanadu, Japan, Brazil, Koreju i zemlje Bliskog istoka.

Saosnivač Ralf Adams očekuje da će uskoro postati standardna oprema za hitne službe, s obzirom na rastući broj električnih vozila širom svijeta, prenosi B92.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.