x

Doveden u pitanje izvoz električnih automobila iz EU u Veliku Britaniju

Izvoz električnih automobila iz Evropske unije u Veliku Britaniju je ugrožen ako se trgovinski sporazum o Bregzitu ne promijeni.

Tri najveća svjetska proizvođača automobila pozvala su britansku vladu da otvori pregovore o novim pravilima koja će nametnuti carine od 10 odsto na izvoz u EU ako 45 odsto vrijednosti električnog vozila nije iz EU-a ili Velike Britanije.

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) saopštilo je da bi trenutna pravila značila više od 3 milijarde evra dodatnih troškova za industriju EU-a. Izvoz električnih vozila članica ACEA-e u Veliku Britaniju procjenjuje se na oko 4,3 milijarde evra u 2022. godini.

"Očekivali bismo da će ukupna prodaja biti oko 25 do 30 milijardi evra do 2026.", rekao je Jonathan O'Riordan, ACEA-in direktor međunarodne trgovine.

Carina od 10 odsto povećala bi troškove do tri milijarde evra koji bi se prenijeli na potrošače, a apsorbovala bi ih industrija.

To bi značilo da će električna vozila uvezena iz EU, koja mnogi već smatraju pretjerano skupima, sljedeće godine koštati još više. EU je uveo pravilo o porijeklu kako bi podstakao trgovinu električnim automobilima.

Prošlog mjeseca britanski automobilski div Stellantis, koji je odgovoran za 14 marki uključujući Vauxhall i Jeep, upozorio je da će možda morati da zatvori svoje poslovanje u Velikoj Britaniji zbog gubitka nekoliko hiljada radnih mjesta ako novo pravilo o porijeklu stupi na snagu u januaru, prenosi Telegraf.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.