x

Tehnološki napredan

Električni Nissanov SUV IMx Kuro u proizvodnji od 2020. godine

Iz kompanije Nissan je potvrđeno da će koncept IMx Kuro 2020. godine postati potpuno električni produkcijski SUV.

Nissan će u svoju ponudu uvrstiti potpuno električni SUV 2020. godine, koji će biti baziran na konceptu IMx Kuro. Nissanovi inžinjeri tvrde da će upravo ovaj model postati jedna od ikona ovog brenda.


Električni SUV će koristiti istu platformu kao i novi Nissan LEAF, ali će dobiti nešto drugačiju litij-jonsku bateriju koja će mu omogućiti domet od 600 kilometara.


Koncept je prvobitno predstavljen na prošlogodišnjem Sajmu automobila u Tokiju kao IMx, ali je ove godine u Ženevi viđena poboljšana verzija nazvana IMx Kuro za koju je rečeno da predstavlja Nissanovu budućnost.


SUV posjeduje dva električna motora postavljena na prednju i stražnju osovinu, koja omogućavaju pogon na sva četiri točka. Motori zajednički isporučuju 429 KS i 700 Nm obrtnog momenta.


IMx Kuro pruža uvid i u budućnost Nissanovog ProPILOT sistema pomoći vozaču, koji mu omogućava autonomno kretanje. U unutrašnjosti se nalazi upravljač koji se može izvući i uvući te sjedišta koja se mogu u potpunosti nageti. OLED ekran je zamijenio instrument tablu, a vozači mogu upravljati instrumentima pokretima očiju i ruku.


Iz Nissana tvrde da IMx može putnike voziti na aerodrom i sam se parkirati, kao i spojiti na mrežu kako bi se napunila baterija. Kad se vlasnik vrati, automobil automatski dolazi po njega.

Produkcijska verzija će vjerovatno biti "blaža" od koncepta kada je riječ o dizajnu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.