x

austrija

Graz: Šarmantni ljepotan na rijeci Muri

Ime grada znači - mali dvorac na vrhu brda, a u njegov obilazak krenite sa Trga Hauptplatz.

Vijekovi "ispisani" na fasadama vam lete u zagrljaj, sudaraju se sa vama, slikom govore više nego što bi to mogao i istorijom najpotkovaniji vodič. Ljepota vas prati u svakom, čak i letimičnom pogledu, u znak dobrodošlice. I zaista, ljepota Graca, drugog po veličini grada u Austriji i upravnog, privrednog i kulturnog sjedišta pokrajine Štajerske, je neosporna.

Ime grada znači - mali dvorac na vrhu brda, a u njegov obilazak krenite sa Trga Hauptplatz. Od ovog trga polaze sve glavne šoping ulice, kao i tramvajske linije. Trg je "načičkan" i kioscima gdje lokalno stanovništvo često svrati da s nogu pojede frankfurtsku kobasicu sa senfom ili renom i parče crnog hljeba.


Ulice koje se račvaju od trga, odvest će vas do Oslikane kuće, Landeszeughausa (muzeja oružja), Kunsthausa (muzej moderne umjetnosti), te do Murinsela (plutajuće ostrvo na rijeci Muri), ali i do drugih, možda ne toliko poznatih građevina putnicima namjernicima, čija ljepota i šarm nisu ništa manje od navedenih turističkih atrakcija grada.

Hodajući po kaldrmi staroj vijekovima, pogled vam je uperen u krovove i ukrašene fasade iz doba secesije ili renesanse, kipove smještene iznad vrata građevina pored kojih prolazite… Lutanje će vas odvesti i u neko od bajkovitih dvorišta, u kojima je, čini se, vrijeme stalo.


Imate osjećaj da se nalazite usred opisa otrgnutog iz knjige. A onda se opet vraćate u stvarnost i opet vraćate pogled na fasade na kipove, medaljone i freske na fasadama koje prikazuju svece.

Bicikl glavno prevozno sredstvo: Dok dalje pješačite gradom, ulicama promiču automobili, ali saobraćajnih gužvi nema, niti sirena koje paraju uši. Većina mještana kilometre prevaljuje na biciklima, jer je Grac drugi grad u Austriji po broju bicikala po glavi stanovnika (prema posljednjem popisu grad broji oko 250.000 stanovnika).


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.