x

nedostatak ideja

Igra prijestolja u našem komšiluku: Stari grad u Blagaju je komad historije koji traži priliku

U vrijeme megapopularnosti serije "Igre prijestolja" skoro je nemoguće da brojni stari gradovi po našoj zemlji dane broje bez ozbiljnih turističkih tura i tek pokojim putnikom namjernikom koji neće da prođe kroz mjesto, a da se ne uspenje do tvrđave koja vijekovima stražari nad njim.

I zaista, dok za lijepog vremena hiljade turista okupiraju Stari most i Stari grad u Mostaru, dok kolone obilaze tekiju u Blagaju, tek valjda hiljaditi turista odluči se popeti na mjesto odakle se nekad upravljalo ogromnim teritorijem i koje se najjače vezuje za čuvenog hercega Stjepana Kosaču.

Ideju o Blagaju i "Igri prijestolja" ispričao nam je jedan italijanski turista kojeg smo upoznali na nekadašnjoj glavnoj adresi Stjepana Kosače. Kazao nam je kako ne vjeruje da nijedna od brojnih bh. starih kula nije privukla producente i strane produkcije, da su medijski skoro pa nepoznati, ponajprije blagajska tvrđava.

Često smo postavljali pitanja kako značajnije privući turiste na mjesto do kojeg treba bar dvadesetak minuta napornog hoda strmom stazom i dobivali smo različite odgovore. Od onih da bi hiljade turista samo pokvarilo i uništilo ono što se teškom mukom restaurira do ideja izgradnje gondole koja bi turiste bez velikog truda dovodila na vrh brda. Na kraju se uvijek dođe do problema nedostatka strategije ili ideje kako iskoristiti naše kulturno-historijske spomenike, nemjerljivo kulturno blago koje imamo.

U rekonstrukciju grada hercega Stjepana Kosače nadležni su posljednjih desetak godina utrošili značajan novac i to je vidljivo. Zidine su obnovljene, spriječeno je daljnje propadanje, grad je osvijetljen i noću vrlo atraktivan kao panorama, uređena je pristupna staza...

Ipak, kao da nedostaje šira priča. Zanimljivo je kako baš nigdje ne možete vidjeti ilustraciju kako je Stari grad izgledao u svoje zlatno vrijeme, kad se tu za to doba živjelo na visokoj nozi i vladalo.

Turizam je često pričanje priča, naracija koja povezuje mjesta zanimljiva masama. Blagaj ima raskošne scenografije, samo treba ponovo ispričati neke stare priče, modernizirati ih u skladu s današnjim vremenom i zahtjevima modernog turizma.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.