x

HIPERAUTOMOBIL

Mercedes-AMG Project One napada rekord Nurburgringa

Šef AMG-a Tobias Moers je rekao da je realno očekivati da nadolazeći hiperautomobil Project One "napadne" rekordno vrijeme kruga na stazi Nurburgringa.

Mercedes AMG Project One

Da bi se oborio rekord kruga, potrebno je ostvariti vrijeme od 6 minuta i 11,1 sekundu ili brže od toga, a trenutni vlasnik rekorda je Stefan Bellof u Porscheu 956. Rekord je postavljen 1983. godine.

U AMG-u su detaljno proučili prethodne rekorde uključujući rekord Stefana Bellofa, koji ga je ostvario vozeći sportski Porsche 956 tokom kvalifikacija za utrku na 1000 km. On je i tokom same utrke postavio rekord kruga s vremenom 6 minuta 25,9 sekundi.

Rekord kruga za produkcijski automobil iznosi 6 minuta i 47 sekundi, a pripada Porscheu 991 GT2 RS. Moers je rekao da će najveći izazov za Project One u postavljanju novog rekorda biti pronalazak "pravog vozača".

Aerodinamika hiperautomobila će stvarati 675 kg downforcea uprkos tome što on nema ogromni fiksni stražnji spojler poput nedavnog predstavljenog McLarena Senne.

Moers je kazao da će downforce biti otprilike jednak polovini ukupne mase automobila te je potvrdio da će ta ukupna masa iznositi između 1.300 i 1.400 kg. Ako uzmemo srednju vrijednost od 1.350 kg, očekuje se 675 kg downforcea, manje u odnosu na Sennu u čijem slučaju downforce iznosi 800 kg.

Vozač Projecta One će moći spustiti automobil prije vožnje, čime će se povećati downforce. Pokretat će ga 1,6-litarski V6 hibridni motor, koji će isporučivati nešto manje od 1.100 KS. Motor će se proizvoditi i Brixworthu, a pomoć će pružiti i Mercedesov tim iz Formule 1. 

Iako automobil košta oko 2,8 miliona eura, AMG je već dobio 1.100 zahtjeva kupaca, a bit će proizvedeno svega 275 primjeraka.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.